Niemand minder dan Rufus Wainwright staat binnenkort in het Muziekcentrum Enschede. Dat doet hij samen met Amsterdam Sinfonietta. (Foto: Tony Hauser)
Niemand minder dan Rufus Wainwright staat binnenkort in het Muziekcentrum Enschede. Dat doet hij samen met Amsterdam Sinfonietta. (Foto: Tony Hauser) Foto:

'Komen we niet allemaal voort uit een microfoonstandaard?'

Rufus Wainwright is een van de groten uit de muziekwereld. Hij werkte samen met Elton John, Joni Mitchell en David Byrne. Hij schreef twee opera’s en staat op het punt naar Nederland te komen voor een concerttour met Amsterdam Sinfonietta. Op vrijdag 20 januari zijn ze samen te zien en te horen in het Muziekcentrum Enschede.

ENSCHEDE - Of Rufus nu een singer-songwriter is, componist, een liedjesschrijver, een performer, een pianist of een componist van twee opera's; hij ontkent niets. Het gebeurt allemaal naast elkaar. Hij spreekt zijn voorkeur er niet over uit, het is hem allemaal even lief. Wel zegt hij dat hij in zijn jeugd vooral werd geïnjecteerd met folkmuziek van zijn ouders, van zijn familie en dat wat er allemaal aan platen in huis rondzwierf: Pete Seeger, Bob Dylan.

Al heel jong ging hij op pianoles dat bij hem liefde voor de klassieke muziek wakker schudde. Hij was een jaar of 14 toen hij in de ban raakte van de opera. Rufus luisterde waar hij maar kon naar Puccini, Wagner en Verdi. Hij ging naar het conservatorium om piano en compositie te studeren. Maar langer dan anderhalf jaar is hij er niet gebleven. "Zo'n geweldige pianist was ik nou ook weer niet. En ik begon aspiraties te krijgen om een ouderwetse rockstar te worden. Tegelijkertijd was ik hevig onder de indruk van Nina Simone, David Byrne en Harry Nilsson. Ik denk dat ik dat allemaal wel met me meedraag.”

Dat hij de muziek in zou gaan, stond al vast bij zijn geboorte. Dat moest wel als zoon van Kate McGarrigle (die samen met haar zuster Anna het folkduo The McGarrigle Sisters vormde) en Louden Wainwright III. Rufus vertelt dat zijn voorbestemming als muzikant er eerder was dan dat er sprake kon zijn van muzikaal paplepelwerk.
"Nadat ze van mij was bevallen ging mijn moeder vanuit het ziekenhuis rechtstreeks met me naar de studio waar mijn vader een plaat aan het opnemen was. Omdat daar geen wieg voorhanden was, legden ze me in een gitaarkoffer.”

Over Amsterdam Sinfonietta heeft Rufus lovende woorden. "Vanaf de eerste repetitie was het fantastisch”, zegt hij. "Ik heb in mijn carrière met aardig wat orkesten samengewerkt. Vakmanschap mocht ik verwachten, maar de passie en het speelplezier zoals bij dit strijkorkest had ik nog niet eerder meegemaakt. Werkelijk schitterende, originele arrangementen die de muziek echt optillen.''

Afbeelding