Vaclav Cerny feliciteert Michal Sadilek met zijn mooie goal tegen FC Emmen. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media)
Vaclav Cerny feliciteert Michal Sadilek met zijn mooie goal tegen FC Emmen. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media) Foto: Bas Everhard

FC Twente haakt aan bij de top

Algemeen

FC Twente boekte vrijdag bij de herstart van de eredivisie een rimpelloze overwinning op laagvlieger FC Emmen: 2-0. Ricky van Wolfswinkel en Michal Sadilek maakten de goals. Het was een zege zonder problemen, maar ook zonder glans. De glans kwam later.

Enschede - Want op de zaterdag liet eerst AZ punten liggen in de thuiswedstrijd tegen Vitesse met een 1-1 gelijkspel en vervolgens lukte het PSV niet om in Eindhoven te winnen van Sparta (0-0). Op de zondag kwam er nog meer glans bij, want niet alleen Feyenoord morste punten, óók Ajax. Feyenoord speelde uit bij FC Utrecht met 1-1 gelijk en Ajax deed hetzelfde in Nijmegen tegen NEC. Zo was FC Twente de enige club van het linker rijtje die in speelronde 15 zijn wedstrijd won. 

Het bracht FC Twente in de stand op plek 4. Feyenoord heeft 34 punten en vier punten voorsprong op Twente dat op 30 punten staat. Het gaatje met de nummers twee en drie, Ajax en PSV met 31 punten, is maar één punt. AZ staat vijfde en heeft net als Twente 30 punten. De top vijf staat dus binnen vier punten van elkaar. Trainer Ron Jans bezigde zelfs de woorden ‘kampioenschap’ en ‘dromen’. “Ik zat net naar de stand te kijken, dus dat zegt al genoeg’’, aldus Jans, kort na de wedstrijd tegen Emmen.

Twente was voor 29.500 toeschouwers in de Grolsch Veste heer en meester tegen het armetierige Emmen, dat even gevaarlijk was via Rui Mendes, maar Robin Pröpper voorkwam erger. De 1-0 viel in de 5e minuut door Ricky van Wolfswinkel na een voorzet van Misidjan. Daarna waren er kansen voor Alfons Sampsted, Sem Steijn, Van Wolfswinkel, Misidjan en Vaclav Cerny, maar het bleef bij die ene vroege treffer. Met de 2-0 in de 67e minuut was het beslist. Op aangeven van Misidjan en na een loopactie van invaller Michel Vlap schoot Michal Sadilek de bal in de kruising. Sadilek werd gekozen tot Koning van de Wedstrijd. Hij werd emotioneel na zijn goal. “Het was een hele moeilijke periode voor mij, Dankzij deze supporters en mijn teamgenoten kon ik weer terugkomen.’’ Sadilek kampte zo’n vier maanden met een blessure en met oorsuizen. ‘’Elk geluid was pijnlijk voor Ik had hoofdpijn overal, maar het komt goed.’’

Na het bekerduel tegen Telstar op de dinsdag wacht zaterdag om 21.00 uur de topper in Amsterdam tegen Ajax. Ajax won de laatste vier wedstrijden niet. Twente won in totaal vier keer eerder bij Ajax in de competitie. De eerste uitzege op Ajax was die van 4 december 1992, 0-1, goal Prince Polley. De tweede winstpartij in Amsterdam was de 0-1 van 19 maart 2000 met Jan Vennegoor of Hesselink als matchwinner. De derde keer dat Twente Ajax in eigen huis klopte was op 6 februari 2005, 1-2 met goals van Julien Escudé, Blaise Nkufo en Sharbel Touma. De laatste zege in Amsterdam was op 5 december 2020, 1-2 met twee treffers van Queensy Menig en eentje tussendoor van Dusan Tadic. De assist bij de 0-1 van Menig was van Julio Plegezuelo en bij de 1-2 van Menig was de assist van Wout Brama.