Solar Team Twente probeert dit jaar de Solar World Challenge in Australië te winnen. (Foto: Jerome Wassenaar)
Solar Team Twente probeert dit jaar de Solar World Challenge in Australië te winnen. (Foto: Jerome Wassenaar) Foto:

'De meest efficiënte zonneauto graag!'

Het bouwen van de meest efficiënte zonneauto ter wereld; daar draait het om bij Solar Team Twente. "Op 20 oktober 2023 verschijnt het Twentse studententeam aan de start in het Australische Darwin, om voor het eerst de Bridgestone World Solar Challenge te winnen'', aldus Daan van Haren. 

Enschede - In 2015 en 2019 waren ze er met een tweede plaats al dichtbij en in 2021 werd het team zelfs wereldkampioen in Marokko. Wat houdt het team komend jaar nog tegen om de grote prijs binnen te slepen? Daan van Haren: "De kennis en ervaring om te winnen is aanwezig.'' 

Maar of de Twentse studenten in 2023 echt als eerste over de finish komen in Adelaide? Daan van Haren hoopt uiteraard van wel. "De tiende lichting studenten is vier maanden geleden begonnen aan het project en de ontwikkeling van de nieuwe auto is in volle gang. De afgelopen maanden stonden in het teken van de designfase, een periode waarin de complete auto tot in de kleinste details wordt ontworpen. Allereerst worden de autocomponenten stuk voor stuk uitgetekend, met behulp van geavanceerde software. Vervolgens worden de systemen gefuseerd tot één geheel dat dient als bouwtekening voor de nieuwe auto. Doorgaans kost zo’n ontwerpproces in de professionele auto-industrie enkele jaren. Solar Team Twente bouwt iedere twee jaar een nieuwe auto. Deze fase mag dus maar enkele maanden duren en dat vergt veel tijd en inzet.''.

Omdat de onderdelen van de auto grofweg in twee domeinen zijn onder te verdelen, werkt het team met twee technische subteams. De elektrotechnici houden zich bezig met onderdelen zoals het accupakket, het zonnepaneel en de elektromotor. Voor de werktuigbouwkundige componenten van de auto zijn de aerodynamica-, structureel- en mechanica ingenieurs verantwoordelijk. Al met al een team van zo’n veertien studenten die ondersteund worden door zeven studenten die verantwoordelijk zijn voor management, marketing en communicatie.

Onderzoek

Voor de elektrotechnici stonden de eerste vier maanden in het teken van onderzoek naar de beste zonne- en accucellen. Met de steeds snellere ontwikkelingen enerzijds en de schaarste op de markt anderzijds, bleek dit een behoorlijke uitdaging. Electrotechniekstudent Jorian Zwerver is deze editie verantwoordelijk voor het accupakket van de auto. Door zich te verdiepen in de laatste ontwikkelingen binnen de accutechniek, is hij bezig om een accupakket samen te stellen dat optimaal fungeert tijdens de race in Australië. "Op het moment dat je gaat inhalen in Australië verbruik je meer energie dan dat het zonnepaneel opbrengt. Betere accucellen kunnen het verschil zijn tussen de eerste en tweede plek! Hierdoor is het voor ons essentieel om over een goede accu te beschikken. Bij de selectie zoeken we voornamelijk naar cellen die gewichtsefficiënt zijn. Maar ook veiligheid en hittebestendigheid zijn belangrijke aspecten'', aldus Zwerver.

'we zien dat het lastig is om de begroting rond te krijgen'


Ontwerpen

De mechanica ingenieurs oefenden een heel andere tak van sport uit tijdens de eerste maanden. Zij deden geen onderzoek, maar hielden zich bezig met het ontwerpen van de mechanische systemen. Hoe laat je een auto zo optimaal mogelijk sturen, zonder stuurbekrachtiging? Dat is een vraag die opkomt bij het ontwerpen van het stuursysteem. Met hulp van oud-teamleden en geavanceerde designsoftware tekenden zij deze componenten tot in detail uit. “Er komt ook veel natuurkunde bij kijken. Je wilt componenten natuurlijk zo licht en compact mogelijk ontwerpen, maar het moet nog wel sterk genoeg blijven'', zegt werktuigbouwkundestudent Sven Termaat.
Er komt dus best wel wat kijken bij het ontwerpen. Het is dan ook niet gek dat de studenten soms lange dagen maken. "Naast onze reguliere werkdagen krijgen wij ook veel hulp van oud-teamleden. Omdat de meesten van hen weer studeren of al werken, vinden deze begeleidingsavonden plaats na werktijd. Dat maakt dat 16-urige werkdagen nog wel eens voorkomen. In intensieve periodes met deadlines is overwerken ook geen uitzondering waardoor je soms 60 tot 70 uur per week maakt. Maar we doen iets wat we leuk vinden en we leren er enorm veel van. Dat maakt een hoop goed!”, aldus Termaat..


Managementteam
Om de bouw van de auto zo goed mogelijk te laten verlopen, beschikt het team ook over een managementteam en een marketing- en communicatieteam. Het regelen van de reis naar Australië, het coördineren van ingewikkelde processen en het team optimaal laten presteren, zijn verantwoordlijkheden van de vier managers. Daan van Haren: "Met twee dames en twee heren hoopt het team deze editie de balans voor een gestructureerd management te hebben gevonden. Hoewel een team van 21 fanatieke studenten aansturen niet makkelijk is, zijn de eerste successen al behaald. De inschrijving van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië volgend jaar, is officieel rond.''

Mijlpalen
Ook het marketing- en communicatieteam is in de eerste vier maanden van het project al een aantal mijlpalen gepasseerd. Zo is het eerste partnerevenement achter de rug, hebben er al zo’n 40 partners een samenwerkingsovereenkomst getekend en zijn de eerste videoproducties afgerond. Doorgaans sluiten er zo’n 170 partners aan per editie en ook dit jaar is dat het doel. Accountmanager Hjalmar Lemmers: "Komende editie willen wij als team inzetten op samenwerken, innoveren en uiteindelijk anderen daarmee inspireren. Door de overspannen markten en geopolitieke factoren op dit moment zien we dat het soms erg lastig is om de auto-onderdelen bij elkaar te krijgen en de begroting rond te krijgen. Wij zijn als studententeam afhankelijk van onze partners en daarom staat een goede samenwerking bij ons hoog in het vaandel.”

Productiefase

In 2023 hoopt het team te kunnen beginnen met de productiefase. Deze zal van start gaan in februari. Dan volgt in het voorjaar de autopresentatie en de testfase.
Uiteindelijk hoopt Solar Team Twente in september mét een nieuwe auto af te kunnen reizen naar het noorden van Australië. Van Haren: "Een uitdaging van formaat. Maar zoals het team er nu voor staat, mogen we een prachtig jaar verwachten.''

Het Twentse Solar Team. (Foto: Camiel Lemmers).
Afbeelding