Beeld uit de bijzonder lange film Sátántangó.
Beeld uit de bijzonder lange film Sátántangó.

Film Sátántangó van Hongaarse regisseur Béla Tarr duurt 7,5 uur

Algemeen

Concordia heeft weer nieuwe films. Mark Drenth bespreekt ze.

Sátántangó: het 7,5 uur durend magnum opus van Béla Tarr

Het lijkt bijna onmogelijk: een werkdag lang in de bioscoopstoel, kijkend naar een en dezelfde film. Toch is dat wat de Hongaarse regisseur Béla Tarr van zijn publiek eist, en dat dat geen probleem is, bewezen de lyrische reacties van filmkijkers en kritiek bij uitbreng van Sátántangó in 1994 en bij latere hervertoningen. Sátántangó is gestructureerd als een tango door het heden en verleden. In twaalf ‘bewegingen’, opgenomen in lange takes in een betoverend zwart-wit, neemt Tarr je mee naar een morsig dorpje in Hongarije. De werknemers van de voormalige collectieve boerderij zijn radeloos na de val van het communisme. De film behoort met Damnation (1988) en Werckmeister Harmóniák (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver en scenarist László Krasznahorkai. De films zijn een commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving; onverwachte, bedreigende ontwikkelingen blijken het dierlijke in de mens omhoog te brengen. Alle drie de films uit de trilogie zijn deze week bij Concordia te zien.

De beste van films van 2022

Het állerbeste van 2022, nog één keer op het witte doek. De finish van 2022 is bereikt en we kijken nog één keer achterom. Naar aanleiding van de goeie-films-verkiezing van Cineville zijn van 5 tot en met 8 januari de beste films van het afgelopen jaar nog één keer op groot scherm: de Noorse film The Worst Person in the World, het hartverscheurende Vlaamse vriendschap Close, de Bowie-film Moonage Daydream én het Oscarwinnende Drive My Car uit Japan!

Memento: Christopher Nolans klassieker nabeproken door filosoof YJ Erden

In de maandelijkse Philofilm-reeks is de film Memento te zien. De intrigerende thriller van Christopher Nolan (Inception, The Dark Night), die in omgekeerd chronologische volgorde verteld wordt. De film wordt ingeleid en nabesproken door YJ Erden, techniekfilosoof op het gebied van ethiek en epistemologie van artificial intelligence. Ze bespreekt de vragen ‘wie ben je’? en ‘hoe kan je dat zeker weten’?

Filmpubquiz bij Stanislaus Brewskovitch 

Op maandag 8 januari is het weer tijd voor onze tweemaandelijkse filmpubquiz. Kom, onder het genot van een drankje gezellig bij Stanislaus Brewskovitch je filmkennis testen! Boordevol filmfragmenten, geluidsfragmenten en foto’s. Meedoen kan in teams van maximaal 5 personen.