Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Boem!

Algemeen

Om het nieuwe jaar maar positief te beginnen: we zijn 2023 begonnen met een record! Nog nooit was het zo warm op 1 januari. Ik heb gelijk de camping besproken.
Die opwarming van de aarde heeft zeker ook zijn voordelen. En al dat vuurwerk dat de lucht in is gegaan, draagt zeker een steentje bij aan die opwarming. Als er mensen zijn die zeggen van zonde van al het geld dat aan vuurwerk besteed is - 110miljoen? - dan geef ik die groot gelijk.
Kijk, als jongetje van 12, 13, 14, 15, 16 stond ik ook lekker te knallen met astronauten en donderslagen. Was niks mis mee. Een soort training van focus en concentratie en tegelijkertijd overzicht houden op de situatie en risico’s inschatten dat eindigt met een grote knal. En die grote knal viel wel mee, want het waren legale rotjes van een fabriek uit Leeuwarden meen ik. Schuurmans?
Het probleem nu is dat er heel veel illegaal vuurwerk de lucht in gaat. En dat zijn gewoon bommen en granaten die voor enorm veel ellende kunnen zorgen. Vingers, ogen - in het MST zagen de artsen de meest gruwelijke letsels. Het verhaal van een 14-jarige jongen uit Hengelo die zwaargewond raakte bij het aansteken van een zogenaamde shell – door zijn vader gekocht via Facebook van een onbekend persoon op een scooter – met een lont van 60 centimeter die zo weg was, is vreselijk.
Verbieden dus maar, dat vuurwerk, hoor je dan. Maar gaat een verbod helpen? Ik weet het niet. De ene week speel ik dan wel de Enschedese Nostradamus, maar een week later lukt dat niet zo. Hard drugs zijn ook verboden. Ik bedoel maar. En in Qatar zijn homo’s verboden. Vuurwerk is anders dan Zwarte Piet.
Mooie, professionele vuurwerkshows organiseren in alle wijken en dorpen zou kunnen helpen het illegale geknal te verminderen. Maar de mensen moeten zelf tot het inzicht komen dat zoals het nu gaat eigenlijk waanzin is. Zoals de oogarts zei.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Piet staat voor Passie In Elke Tekst. En ook voor Punctualiteit Is Een Traditie. En zijn moeder heette Piet. Zijn boek Kollum is nog steeds te bestellen via assink@home.nl.

Column Hans Assink