Rosa (boven 3e van rechts), Sigmond (boven 2e van rechts), zittend de ouders van Sigmond, Raphael van Zuiden en Billeken van Zuiden-Themans.
Rosa (boven 3e van rechts), Sigmond (boven 2e van rechts), zittend de ouders van Sigmond, Raphael van Zuiden en Billeken van Zuiden-Themans.

Nieuwe struikelstenen aan de Noorderhagen

Algemeen

Aan de Noorderhagen 1a zijn maandagmorgen om 11.00 uur drie nieuwe Stolpersteine ofwel struikelstenen geplaatst door de werkgroep Struikelstenen Enschede. 

Enschede - Een struikelsteen is geplaatst voor Sigmond Bernard van Zuiden, brood- en banketbakker. Hij werd op 9 februari 1898 in Enschede geboren en stierf in Auschwitz op 29 februari 1944. De tweede steen werd gelegd voor de echtgenote van Sigmond Bernard van Zuiden, Rosa van Zuiden - van Engelecht, geboren in Goor op 27 maart 1900 en gestorven in Auschwitz op 27 augustus 1943. De derde steen is voor Roelie van Zuiden, zoon en brood- en banketbakker, geboren in Enschede op 29 augustus 1926 en gestorven in Buchenwald op 25 februari 1945. Roelie werd 18 jaar.

Bij de plaatsing van de stenen waren een aantal nabestaanden en werkgroepleden aanwezig. De werkgroep Struikelstenen Enschede is een zelfstandige werkgroep van vrijwilligers. “Wij hebben ons verplicht om voor de Enschedese vervolgingsslachtoffers - in overleg met nabestaanden - struikelstenen te leggen en onderzoek te doen naar de levens van deze personen. In Enschede zijn tot nu toe ruim 220 stenen gelegd, voor alle voornoemde slachtoffergroepen. Het is de bedoeling dat er struikelstenen komen voor alle circa 930 slachtoffers’’, aldus Hilde Agterbos.

Struikelstenen zijn kleine, vierkante stenen met een messing bovenkant. In die messing bovenkant staat de tekst ‘HIER WOONDE’, gevolgd door de naam en geboortejaar van een vervolgingsslachtoffer van het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder staan er op de steen deportatiegegevens en datum en plaats van overlijden. De steen wordt geplaatst in het trottoir (openbare grond) vóór het huis (of adres) waar het slachtoffer voor het laatst vrijwillig heeft gewoond. Het project is bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zijn idee is dat je in gedachten struikelt over de geschiedenis: de messing steentjes zijn kleine herdenkingstekens - één voor elk individu - die tezamen duidelijk maken wat er gebeurd is. In 26 landen zijn stenen gelegd.