De film Bardo draait deze week in Concordia in Enschede.
De film Bardo draait deze week in Concordia in Enschede. Foto:

Bardo en The Lost King in Concordia

Algemeen

Concordia heeft deze week weer nieuwe films. Zoals The Lost King en Bardo. Ook de Italiaanse futuristen komen langs.

The Lost King: fijne feelgoodfilm over Britse geschiedenis

De Britse speelfilm The Lost King vertelt het waargebeurde levensverhaal van een vrouw die weigerde om genegeerd te worden en ‘s lands grootste geschiedeniskenners bevocht, om hen zo te confronteren met hun visie op een van de meest controversiële koningen van de Engelse geschiedenis.
Na een bezoek aan de vertoning van het Shakespeare stuk ‘King Richard’, krijgt de altijd ongeziene Philippa Langley compassie voor de - in de geschiedenisboeken beschreven - barbaarse koning. Ze bijt zich vast in het onderzoeken van de waarheid, wat leidt tot veel onbegrip in haar omgeving. Experts en academici reageren sceptisch op haar ideeën, maar Philippa zet door en met succes.
The Lost King is een inspirerend verhaal over onzichtbaar zijn en gevonden worden, geregisseerd door Stephen Frears (Philomena).

Bardo: visueel verbluffende nieuwe film van de maker van Birdman en The Revenant

Bardo, False Chronicle of a Handful of Truths, zoals de film voluit heet, is een epische, visueel verbluffende en meeslepende film over de intieme en ontroerende reis van Silverio; een bekende Mexicaanse journalist en documentairemaker die in Los Angeles woont. Nadat hij een grote internationale prijs in ontvangst heeft genomen, keert hij noodgedwongen terug naar zijn geboorteland, niet wetende dat deze simpele reis hem tot een existentiële grens zal drijven.
 

De Italiaanse Futuristen: films, performances en live muzikale begeleiding

In Rijksmuseum Twenthe staat momenteel de tentoonstelling Marinetti en het futurisme. In samenwerking met het museum en met Eye Filmmuseum organiseert Concordia een middag met performances en films van de Italiaanse Futuristen. In de jaren 1910 riepen ze op tot een kunst vol snelheid, activisme en agressiviteit, een kunst die vooral de dynamiek van het machinetijdperk weerspiegelde.
Film was het medium dat het dichtst bij deze artistieke idealen kwam - maar ze maakten er slechts een handvol van. Zondagmiddag is een selectie bij Concordia te zien, sommige live muzikaal begeleid, speciale gast professor Russolo verzorgt performances en Anna Abrahams, filmprogrammeur bij Eye Filmmuseum, geeft een lezing.

Au Revoir, Jean-Luc Godard: vijf klassiekers opnieuw te zien

Op 13 september dit jaar overleed Jean-Luc Godard. De wereld verloor daarmee één van de meest invloedrijke filmmakers aller tijden.
Concordia eert hem de komende week met het vertonen van vijf van zijn belangrijkste films. Met deze week onder meer Godards debuutfilm A Bout de Souffle, waarmee Godard op stormachtige wijze de filmwereld betrad en waarna cinema nooit meer hetzelfde zou zijn.