Sem Steijn scoorde de 0-1 in de wedstrijd van FC Twente tegen Sparta. (Foto: Stef Heerink/FC Twente Media)

‘We hebben veel punten laten liggen’

Algemeen

FC Twente heeft in de laatste wedstrijd van het jaar tegen Sparta opnieuw punten gemorst. Net als in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles eindigde het in Rotterdam op 1-1. De ploeg van trainer Ron Jans gaat als de nummer 5 de lange winterstop in.

Enschede - Sparta versus FC Twente was de wedstrijd tussen de nummers 6 en 4 van de eredivisie. Het onderlinge verschil was drie punten en dat bleef zo. Maar Twente had wel verder afstand moeten nemen, gezien de dominantie in de wedstrijd. In grote delen van de wedstrijd was het één grote rondo, maar echt venijnige acties richting het doel van de tegenstander waren er amper. Vaclav Cerny probeerde het, maar veel kreeg de Sparta-doelman, Nick Olij, niet te doen. Zoals eerder op bezoek bij Volendam en Heerenveen ook al het geval was, verzuimde Twente het overwicht in doelpunten uit te drukken. Toch leek het goed te gaan na de 0-1 van Sem Steijn in de 63e minuut. Ricky van Wolfswinkel zette goed voor en Steijn kopte fraai tegendraads raak. De meest besproken speler scoorde dus toch tegen de ploeg van zijn vader, trainer Maurice Steijn. “Iedereen praatte over vader en zoon, dan weet je dat ie gaat scoren’’, zei Van Wolfswinkel voor ESPN. Steijn was blij met zijn goal. “Het was een bijzondere wedstrijd. Sparta stond heel erg compact. Het was zoeken naar ruimte.’’

Een minuut na de 0-1 wisselde Jans zijn buitenspelers Virgil Misidjan en Cerny in voor Denilho Cleonise en Daan Rots. Maurice Steijn bracht de lange Eerdhuizen in en drie minuten later was het 1-1 door een goal van Arno Verschueren die zomaar vrijstond en Lars Unnerstall in de verre hoek verschalkte. Daarmee was de koek ook op, want ook invaller Manfred Ugalde kon de status quo niet verbreken. “Het was moeilijk om er doorheen te komen’’, zei Van Wolfswinkel. Hij ging op vakantie. “We staan heel goed, maar we hebben veel punten laten liggen. We hebben veel wedstrijden gehad waarin we het in de afronding hebben laten liggen. Tegen Sparta hadden we veel controle, maar echt grote kansen hadden we niet.’’

FC Twente zakte in speelronde 14 van plek 4 naar plek 5 omdat AZ bij PSV wist te winnen (0-1). Ajax kwam bij FC Emmen niet verder dan 3-3 en daardoor werd Feyenoord de nieuwe koploper. Feyenoord klopte Excelsior (5-1) en leidt met 33 punten, gevolgd door PSV en Ajax met 30 punten. AZ staat op 29 punten en FC Twente op 27 punten. Op vrijdag 6 januari gaat de eredivisie verder met de wedstrijd FC Twente - FC Emmen. Op zaterdag 14 januari volgt Ajax - FC Twente en op zondag 22 januari FC Twente - FC Utrecht.