Elly Bonke vindt een breed netwerk belangrijk.
Elly Bonke vindt een breed netwerk belangrijk. Foto:

Elly Bonke wil vooral bezig blijven

In deze reeks met verhalen over mensen uit Enschede, die al met pensioen zijn of dat binnenkort gaan en wat hun ervaringen en verwachtingen zijn over die pensioenperiode deze keer Elly Bonke.

Enschede - Elly Bonke stond -toen ze nog werkte- al volop in het leven en dat doet ze eigenlijk nog steeds. Lachend vraagt ze zich af 'hoe ze er toen nog bij kon werken'. Elly is nu 72 jaar en op haar 66e echt met pensioen gegaan. Haar carrière was in het basisonderwijs, begonnen als onderwijzeres en geëindigd als directeur van een basisschool in Enschede. De overgang van werken naar pensioen ging heel natuurlijk, omdat ze aan het eind van het schooljaar met pensioen ging. De eerste tijd voelde dus aan als vakantie en daarna vulde automatisch haar al bestaande vrijwilligerswerk haar beschikbare tijd op. Nu is ze nog actiever dan toen ze werkte. Niet alleen met vrijwilligerswerk (penningmeester kinderboerderij, voorzitter Nederlands Bestuur Timmerproject Guatemala, coördinator theater Concordia bij filmavonden, bestuurslid Vereniging van Eigenaren van het pand waar ze woont, vrijwilliger Art Brut Biënnale Hengelo, begeleider Stichting Meereizen) maar ook hobby’s (glaskunst maken, reizen, Spaans leren, gezellige dingen doen met vrienden en familie).

Een echte bezige bij, die geniet van het leven. Vanuit haar jeugd had ze maatschappelijke inzet al meegekregen, omdat haar ouders lid waren van de vakbond en een politieke partij en daar ook actief voor waren. Iets voor je medemens betekenen en kunnen doen geeft haar energie. Wat ze ook bij haar ouders zag, is dat voordat je met pensioen gaat, het belangrijk is om een gevarieerd netwerk om je heen te creëren. Niet alleen in leeftijd, maar ook in achtergrond. Dat is juist één van de dingen in het leven waar ze zo van geniet: jonge en oude mensen om haar heen, mensen met een andere (beroeps)achtergrond, want daar leert ze van en zo doet ze weer nieuwe bekenden op. Het onderwijs zit haar in het bloed, ze deelt haar kennis en doet die ook graag op via de mensen uit haar netwerk.

Sinds tien jaar woont ze gelijkvloers in een appartement. Een bewuste keuze, want voor haar verhuizing woonde ze in een gezinswoning met een tuin. Die zorg werd haar te veel, omdat ze rugklachten had. Hier kan ze oud worden, omringd door haar eigen glaskunst en herinneringen aan haar vele reizen. Favoriete bestemmingen waren Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Nu wacht ze nog even met een volgende verre reis, totdat corona voorbij is, het geen risico meer is dat landen ‘op slot' gaan. Want daar moet Elly niet aan denken, dat ze maanden van haar familie en vrienden afgesloten zou zijn in een ver buitenland. Gelukkig kan ze reizen, omdat ze een goed pensioen via het ABP heeft.

Ze sluit af met een paar adviezen: blijf bezig, geniet van het leven en de mensen die je ontmoet, wees zelf actief in het aangaan en onderhouden van contacten, als jij dat bent, komen anderen ook naar jou toe.

Afbeelding