Nielson staat alweer tien jaar op het podium. Dat wordt in het Wilminktheater natuurlijk een feest der herkenning. (Foto: Eva Rutten)
Nielson staat alweer tien jaar op het podium. Dat wordt in het Wilminktheater natuurlijk een feest der herkenning. (Foto: Eva Rutten) Foto: Eva Ruiten

Nielson: 'Nu mijn hart lichter is, wordt mijn muziek dat ook'

Nielson staat tien jaar op het podium, maar nooit eerder speelde hij in het theater. Toch viert de nederpopartiest zijn jubileum met een theatertour: Vertrouwd & Nieuw. In de persoonlijke voorstelling op vrijdag 2 december in het Wilminktheater komt voor Nielson alles samen dat de afgelopen jaren op zijn pad kwam. "Ik ben precies waar ik moet zijn.”

ENSCHEDE - 'Nice'. Dat is wat Nielson (Niels Littooij) elke ochtend denkt als hij wakker wordt. ‘'Mijn hoofd doet het, mijn benen doen het. Let's go!''

Sinds hij van dichtbij heeft ervaren dat ouder worden niet vanzelfsprekend is, is hij dankbaar voor elke nieuwe dag. Kort achter elkaar moest Nielson in 2020 afscheid nemen van een aantal dierbaren, onder wie zijn neef en tevens beste vriend Nathan. Nielson: ‘'De artiest Nielson verdween maandenlang naar de achtergrond. De donkerte overschaduwde alles. Ik focuste op mezelf en mijn familie, meer kon er niet bij.''

Uiteindelijk ontstaat langzaam weer ruimte in Nielsons hoofd. De gedachte aan zijn neef maakt hem voor het eerst weer aan het lachen. ‘'Stralen. Dat woord kwam in me op. Hij straalt op mij, ik geef het door. Ik voelde sterk de verantwoordelijkheid om iets van het leven te maken. Leven voor iedereen die dat niet kan.'' Nielson duikt de studio weer in waar de muziek als vanzelf weer uit zijn pen vloeit. ‘'Nu mijn hart lichter is, wordt mijn muziek dat ook'’, zegt hij.

Afgelopen zomer was Nielson te zien in het televisieprogramma Beste Zangers. In Nielsons aflevering maakt Jaap Reesema indruk met zijn versie van Grijs, een nummer van de gelijknamige EP die Nielson in 2021 onder zijn eigen naam uitbracht. De EP is een verslag van de zwarte periode die achter hem ligt. Dat Jaap een hit scoort met het nummer, vindt Nielson juist mooi. "Jaaps prachtige versie van Grijs resoneert bij het grote publiek. Tegelijkertijd blijft het voor mij een heel persoonlijk liedje. Dat is het bijzondere van muziek: iedereen heeft er een eigen gevoel bij.”

Van Beauty & The Brains en Diamant tot Grijs en zijn nieuwste single Jou Om Me Heen: het komt allemaal samen in Vertrouwd & Nieuw, de voorstelling waarmee Nielson in het Wilminktheater staat. De singer-songwriter neemt het publiek mee op zijn muzikale reis vanaf 2012 tot nu - en verder. Het wordt een avond vol herkenbare hits, nieuwe liedjes en anekdotes over de weg daar naartoe. Kaartverkoop: www.wilminktheater.nl.

Nielson staat tien jaar op podium: feest in Wilminktheater
Afbeelding