Vier avonden lang Enschede Lights Up in december.
Vier avonden lang Enschede Lights Up in december.

Nieuwe lichtkunstroute in binnenstad

Algemeen

In december gaat de pilot van de lichtkunstroute, na twee jaar uitstel, werkelijk plaatsvinden. Een spectaculaire lichtroute door de binnenstad: Enschede Lights Up. Deze gratis lichtkunstroute kan gelopen worden tussen 17.00 en 22:00 uur op donderdag 15 tot en met zondag 18 december. 

Enschede - Door verschillende technologieën worden meerdere kenmerkende locaties in de binnenstad op bijzondere wijze uitgelicht. De route start bij de Tourist Info van Enschede Promotie aan de Langestraat.

De gebouwen en locaties langs de route worden op verrassende wijze uitgelicht, aldus Enschede Promotie. “Dit door bijzondere kunstzinnige licht-, laser- en videotechnieken met ondersteuning van muziek en special effects. Op de route maken bezoekers kennis met diverse interactieve lichtontwerpen op basis van verschillende technieken zoals projectmapping, Gobo-projectie en lasertechniek. Zo zal onder andere de achterzijde van de Jacobuskerk worden omgetoverd tot een sprookjesachtig bewegende kerstcarrousel waar de kerstversiering een eigen leven gaat leiden. Aan de Noorderhagen verschijnt een megaflipperkast. Een oeroud Twents verhaal krijgt een nieuwe dimensie tijdens een spectaculaire lasershow van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, waarbij componist en muzikant Maarten de Groot vier dagen lang live speelt op het Wilminkplein in een soort landschap van geluid, laser en licht.’’

Aan de Van Galenstraat is een spannende onderwaterwereld te zien. “Hier kan iedereen een eigen vis maken om die vervolgens te laten zwemmen op de muur van Hogeschool Saxion (Edith Stein gebouw). Er zijn bijzondere vissen, koraal en diepzee schatten te bewonderen. Het project is gemaakt door studenten en docenten van de opleiding Creative Media and Game Technologies van Saxion.’’ De projecties zijn gemaakt met verschillende lichttechnieken. Marieke ter Brugge, directeur Enschede Promotie: “Met Enschede Lights Up laten we de creatieve en technologische kant van Enschede zien, geschikt voor een breed publiek. We zijn dan ook ontzettend blij dat we na twee jaar uitstel door corona deze productie aan bewoners en bezoekers kunnen laten zien. In het kader van de huidige energiecrisis werken we zo veel mogelijk met LED-verlichting en beperken we de lichttijden van 17.00 uur tot 22.00 uur. Enschede Lights Up is een prachtige route, die toegankelijk is voor iedereen: jong en oud, bezoeker en bewoner.”

Het startpunt van de route van 2 kilometer is bij de Tourist Info Enschede aan de Langestraat 41, hier is het routeboekje gratis af te halen. De route is ook digitaal beschikbaar. Tourist Info Enschede is van 15 tot en met 18 december extra geopend tussen 17.00 en 22.00 uur. “Kortom, Enschede Lights Up biedt iedereen dé mogelijkheid om Enschede in een totaal ander jasje te zien en ondertussen de stad beter te leren kennen.’’ Enschede Lights Up is een initiatief van Enschede Promotie in samenwerking met diverse programmapartners.