Tetem houdt volgende week een workshop waar het schrijven van plantenverhalen centraal staat.
Tetem houdt volgende week een workshop waar het schrijven van plantenverhalen centraal staat. Foto:

Elke plant heeft
zijn eigen verhaal

Er zijn naar schatting ruim 370.000 verschillende soorten planten in de wereld. Plus alle soorten die nog niet ontdekt zijn én de varianten die wij als mens maken. En iedere plant is weer bijzonder op zijn eigen manier; met een eigen verhaal en persoonlijkheid. Tetem houdt volgende week donderdag een bijzondere workshop om de verhalen te vertellen achter enkele bijzondere planten...

ENSCHEDE - Kunstenaar en ontwerper Ton Nieuwenhuis werkt onder begeleiding van Tetem aan de ontwikkeling van een bijzonder plantenasiel getiteld ‘Leafde’. Door middel van Augmented Reality laat deze levende installatie de planten - die deze zomer bij Tetem gedoneerd kunnen worden - hun verhaal vertellen. Ton Nieuwenhuis vertelt hiermee het menselijke verhaal van inclusiviteit, bestaansrecht en meerdere perspectieven.


Op 25 augustus worden geïnteresseerde verhalenschrijvers uitgenodigd om tijdens een workshop het verhaal van de plant uit te werken. De opgehaalde verhalen worden omgezet in een digitaal werk en zo onderdeel van de AR installatie Leafde, die in Tetem tijdens GOGBOT wordt gepresenteerd en daarna doorreist naar verschillende maakplaatsen in Twente.


Het gebruik van technieken als morphing, mixing en forming kenmerkt het werk van kunstenaar en ontwerper Ton Nieuwenhuis. Hij volgt momenteel een productietraject binnen Cross-TIC onder begeleiding van Tetem. Ton onderzoekt hoe het narratief van planten ingezet kan worden om het menselijke verhaal te vertellen. Hij werkt aan de ontwikkeling van een Augmented Reality (AR) plantenasiel, Leafde. Aan de hand van de (recente) geschiedenis van planten wordt het menselijke verhaal van inclusiviteit, bestaansrecht en meervoudige perspectieven verteld en wordt de dialoog met de toeschouwer aangegaan. Zo wordt op een innovatieve manier gewerkt aan het ontwikkelen van een inclusieve zorgzame basishouding en de vaardigheden die nodig zijn om als samenleving te overleven.


Ton Nieuwenhuis voert dit onderzoek uit in samenwerking met Theater Sonnevanck, Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Tetem. In de workshop ‘Het verhaal van de plant' op 25 augustus in Tetem werkt Ton samen met professionele en want-to-be verhalenschrijvers aan het narratief van de plant. Als ervaren, maar ook als onervaren schrijver, kan je een bijdrage leveren aan het plantenasiel door het verhaal van één van de gedoneerde adoptieplanten op te halen en uit te werken. Werk je liever aan het verhaal van een plant van jezelf? Dat kan ook. Neem dan een foto mee van de plant waarmee jij wilt werken.


De workshop is op donderdag 25 augustus van 15.00 tot 17.00 uur in Tetem in Enschede. Deelname kost 5 euro, inclusief koffie/thee en een QR-code waarmee men vanuit huis toegang krijgt tot het uiteindelijke plantenasiel. Aanmelden via: https://intranet.tetem.nl/toegangslocaties/27

Afbeelding
Pen