Marja en haar oppashond Koosje. Foto: Bram Kloos.
Marja en haar oppashond Koosje. Foto: Bram Kloos. Foto:

Met hond meer gezelligheid in huis

Een hond brengt gezelligheid in huis. Maar wat doe je als je al op leeftijd bent en het niet meer verstandig is een hond aan te schaffen? Dan biedt stichting Oopoeh wellicht uitkomst. Deze organisatie maakt senioren blij met een oppashond. Oopoeh bemiddelt daarin. "Ook in Enschede zouden we meer ouderen blij willen maken met een lieve oppashond. Enkele matches zijn er al", zegt communicatiemanager Meike Zwaan van stichting Oopoeh. 

ENSCHEDE - Geen hond meer in huis nemen, maar toch graag van het gezelschap van een trouwe viervoeter willen genieten. Veel senioren herkennen dat gevoel. Een hond in huis maakt het leven leuker. Natuurlijk, ouderen kunnen ook op de hond passen van hun kinderen. Of van hun buren. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. "Niet iedereen heeft kinderen of buren met een hond", weet Zwaan. Wat is er dan fijner een vaste oppashond te hebben? Stichting Oopoeh voorziet hiermee in een behoefte. "We zijn tien jaar geleden in Amsterdam begonnen met dit initiatief. Daar sloeg het aan. Vervolgens hebben we dit uitgebreid naar andere steden in de Randstad. Nu doen we dit in heel Nederland. In Enschede en Hengelo zijn er al enkele matches. Ook in Almelo zijn nu de eerste kennismakingen tussen ouderen en baasjes van een oppashond", zegt Zwaan. Het initiatief is voor senioren vanaf ongeveer 55 jaar. "We willen ook in Enschede ouderen blij maken met een lieve oppashond. Dat is niet alleen gezellig, maar ook gezond. Met een hond ben je meer in beweging en spreek je meer mensen in de buurt. Het is goed voor de sociale contacten", weet Zwaan.

Een geschikte oppas is volgens haar ook goed voor het welzijn van de hond. Een hond is immers niet graag alleen. "Een vast oppascontact is leuk voor hond en baasje", weet Zwaan. Directeur Ellen Groneman van stichting Oopoeh denkt daar net zo over. Ze hoopt op meer goede matches. Ook in Enschede. "Senioren kunnen door een vaste oppashond toch genieten van het gezelschap op de momenten dat het hen uitkomtā€, aldus directeur Groneman.

Afbeelding