Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Vakantieperikelen

Voor wie vakantie viert in Rundumhausen, Bad Meingarten, Balkonië of de Costa de Platdakka zijn het zware tijden, want op vakantie gaan is gezond. Dat zeggen de artsen van de Arbo Unie in ieder geval.
Een vakantie is nodig om te herstellen van het werken en om de batterij weer op te laden, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Alsof we een elektrisch mens zijn.

Ze hebben makkelijk praten, die artsen van de Arbo Unie. Een beetje arts wordt goed betaald. En artsen van de Arbo Unie hoeven vast niet heel hard te werken. Dat maken ze mij niet wijs. Ze zitten niet voor niks bij de Arbo Unie.
Maar heeft iedereen wel genoeg geld om op vakantie te gaan? Een beetje een domme vraag, want het antwoord is natuurlijk niet!
De voedselbanken zijn er niet voor niks. En zolang de VVD in de regering zit, wordt het verschil tussen arm en rijk zeker niet kleiner, zal ik maar zeggen.
Waarom die partij nog steeds de grootste is in de peilingen is me een raadsel. Laatst vroeg ik iemand om één ding op te noemen wat Rutte en consorten de afgelopen tien jaar goed heeft gedaan en het bleef heel lang stil.

'Rundumhausen klinkt zo gek nog niet'

Maar goed, voor rijke stinkerds is het een prima partij. En ook waar: deze jongen is hard aan vakantie toe.
Rundumhausen klinkt zo gek nog niet. Maar er een vakantiegevoel krijgen, is niet zo makkelijk. Dat het enig improvisatietalent vergt moge duidelijk zijn.
En in Balkonië kun je nog wel eens last hebben van schijtduiven, om over lastige buren maar te zwijgen. Bad Meingarten heeft veel weg van Amküchentisch, ook zo’n oord waar een déjà vu gevoel standaard op de loer ligt. En in Lago de Veranda zal het niet anders zijn.

Wat ze ook uitgedokterd hebben, is dat vaker korter op vakantie gaan beter is dan één keer lang. Het is de wet van 'de afnemende marginale utiliteit'. En dat heeft niks met boter te maken. Iedere volgende vakantiedag voegt minder toe aan het geluksgevoel ten opzichte van de vorige dag.

De armoedzaaiers onder ons kunnen hier wel wat mee. Als ze verstandig zijn, wordt het dus geen drie weken Lago de Veranda, maar een dagje Behindgarden, een weekendje Luiereterije, een dagje en een nachtje Saint-Serre en een midweekje Terrazza-de-plaza-umdehoek.

Een korte vakantie heeft meteen al een positief effect op het welzijn, zo is ontdekt na tien jaar onderzoek. Wel is dat effect bij thuiskomst weer heel snel weg en dat is natuurlijk wel jammer.
Als het goed is, heb je dan gelukkig de foto’s nog. En de Max Vakantieman. Zou het hier stoffig zijn?


Hans Assink schrijft sinds augustus 2007 via Tekstbureau Piet (Passie In Elke Tekst). Zijn boek Kollum is nog steeds te bestellen via assink@home.nl. Zijn sprookjesboek is nu echt in aantocht.