Afbeelding
Foto:

Vitale nugget

Geluk is ook maar een mening!


Elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit. Worden we gelukkig van het bereiken van onze doelen of bereiken we onze doelen omdat we gelukkig zijn? Het werkt zo: we bereiken onze doelen als we gelukkig zijn. Dat is van toepassing op iedereen, dus ook op jou. Is gewoon gelukkig zijn dan genoeg om je doelen te halen? Zeker! Dat is de schil, maar om je doel(en) echt te realiseren is daarbinnen herhaling van gedrag nodig. Zodanig dat de dingen die nodig zijn om je doel te halen een gewoonte worden.

Eén van mijn favoriete voorbeelden is een piramide, omdat iedereen ervan onder de indruk is. Het is een symbool voor wat de mens kan bereiken. Werkelijk een enorme prestatie. Hoe is een piramide gebouwd? Stap voor stap, steen voor steen. Er is geen andere manier om een piramide te bouwen. Harry Potters magische toverstok heeft haar niet gebouwd. Positief denken heeft haar niet gebouwd. Eén dag van hard werken heeft haar niet gebouwd. Elke dag een paar nieuwe stenen op elkaar stapelen, dat heeft de piramide gebouwd. Wat hadden we gezien als de Egyptenaren na twee lagen steen hadden gezegd “Pff, dat halen we nooit?” Geen piramides. Alleen stof en zand. Ten eerste blijkt uit onderzoek dat alles dat je 66 keer herhaalt (niet achter elkaar, maar verdeeld over 66 dagen) een gewoonte wordt. Vaak zie je mensen iets nieuws doen en dan na 15 dagen stoppen. Denk maar aan de goede voornemens tijdens Oud en Nieuw. De mensen die zich wel de nieuwe gewoonte eigen maken, houden het gewoon langer vol. Probeer eens gedurende de komende 66 dagen elke dag iets te doen in de richting van je doel. Dan zul je merken dat het na die tijd vanzelf gaat.


Ten tweede: maak het niet te groot! Beter elke dag vijf minuten sporten in plaats van te beginnen met een uur hardlopen en dan na vijf dagen stoppen, omdat het te veel energie kost. Het geheim zit niet in de grootte van je actie, maar in de herhaling. Beter een kleine actie herhaald, dan een grote actie éénmaal doen.


Ten derde: een gewoonte is makkelijker vol te houden als het iets is dat je van nature ligt. Luister daarom naar wat je wilt. Waar doe je het allemaal voor? Hoe graag wil je het? Is die actie iets dat bij jou hoort? Is de belofte van het resultaat aantrekkelijk genoeg? Het is bijna niet mogelijk succes te bereiken door iets te doen waar je een hekel aan hebt.


Het is makkelijk succes te bereiken door elke dag iets te doen dat je plezier geeft. Dat je motiveert. Dat te overzien is.


Probeer je dagelijkse actie groot genoeg te maken voor succes. Maar klein genoeg om vol te houden. Dat is de sleutel naar een succesvolle gewoonte.


En succesvolle gewoontes creëren een succesvol en gelukkig leven!


Met vriendelijke zonnegroet, Wim Snellenberg

Vitaler


www.wimsnellenberg.nl