Afbeelding
Foto:

Column yoga

Moeder - het belangrijkste beroep ter wereld


Het fundament voor een goed leven.


Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in 8 stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden. Samadhi het doel.


De rol van moeder verdient meer aandacht dan die het in onze cultuur krijgt. De moederband is er vanaf het allereerste begin en het kind is in die eerste periode van leven volledig afhankelijk van het welzijn van de moeder. De emotionele balans, het voedingspatroon, de stem van de moeder; het gedrag, het zijn allemaal punten van herkenning die vastliggen in onze allereerste herinneringen. Zij is het baken van veiligheid in het nieuwe leven, waarin je wordt overspoeld met nieuwe indrukken. Maar ook later in je leven blijft ze je veiligheid, waar je naar terugkeert voor houvast.


Veel moeders voelen zich onzeker over de wijze waarop ze hun rol vervullen. De afgelopen decennia is de samenleving steeds meer gaan verwachten van moeders. Ze zijn hun klassieke rol als fundament van ontwikkeling voor hun kinderen blijven vervullen, terwijl ze ook volwaardig economisch zijn gaan bijdragen. Dat brengt moeders regelmatig in een spagaat. Een balans tussen werk en privé is lastiger geworden. De moederrol gaat 24 uur per dag door, terwijl ook de baan gedurende de dag aandacht vraagt. Dat leidt regelmatig tot stress en dat verdient meer aandacht.


Laten we onze moeders helpen om de balans in hun leven te behouden. Dat is het begin van de balans in alle levens die daaruit voortkomen. Alles hangt aan het welzijn van de moeder. Ze moet ook de ruimte krijgen om goed voor zichzelf te zorgen. Alleen dan kan ze haar rol als rots in de branding voor haar kinderen vervullen.

En voor alle moeders zelf: stop met twijfelen. Gun jezelf die ruimte om goed voor jezelf te zorgen. Anders kun je niet voor je kind zorgen. Jij bent wat je kind nodig heeft! Dat is altijd zo geweest. Moederschap is de belangrijkste baan ter wereld. Je kunt je kind maar 1 jeugd geven. Bepaal steeds de prioriteit. Het kan je als moeder helpen om te beseffen dat het opgroeien van je kind niet perfect hoeft. Dat is onmogelijk. Richt je op de kern: een kind vraagt vooral om liefde en daarna vrijheid in kunde. Als je dat biedt, dan geef je je kind de basis die nodig is om op te groeien tot een gelukkig mens. In dat proces zullen er ongetwijfeld dingen anders gaan dat jij het je had voorgesteld. Daarom mediteren we ook, je ziet snel hoe te herstellen.


Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

www.yogaschool.nl