Afbeelding

4 mei

Algemeen

Elf jaar geleden viel 4 mei ook op een woensdag. En toen stond boven dit stukje ook 4 mei. Er is niet zoveel veranderd in elf jaar. Zelfs de foto is nog dezelfde. Natuurlijk, nu hebben we S10, Vito van Crooy en de Cernymepper uit Almelo, toen hadden we de drie J’s met Janssen, Jong en Janko, maar het kampioenschap liepen we mis. Het loopt wel vaker mis. En op 4 mei staan we daar even bij stil. En dat is nog steeds nodig.

Elf jaar geleden ging dit stukje over Amerikaanse Navalboys die de grootste terrorist ter aarde twee kogels door de kop hadden gejaagd en het dode lichaam in de Arabische zee hadden gedumpt. Het ging over Abottabad en dat Obama en Osama maar één letter verschil was.
Nu gaat het over Slavjansk, Kramatorsk, Liman, Poltava, Charkov en Marioepoel. En zijn we onwaarschijnlijk veel doden verder. WO III is eigenlijk al begonnen. We moeten de Oekraïners half staan, maar durven het niet. Aan de andere kant, we hielpen de Oeigoeren, de Koerden, de Tutsi’s en de Royingha ook niet. En Nelson Mandela lieten we ook rustig in de gevangenis zitten.

Een verkeerde ontwikkeling is wel dat er niet meer gepraat wordt met de Russen. Er gaan alleen maar meer wapens Oekraïne in. Twee minuten herdenken is straks niet meer genoeg.

Elf jaar geleden had ik het over Johannes Post, een verzetsstrijder, waar toevallig een kazerne naar is vernoemd in Havelte, waar ik toevallig in dienst heb gezeten.
Als weekendwacht weigerde ik ooit een zekere ‘briggen’ de toegang tot het officiershotel omdat ik die naam niet kende. Briggen bleek een afkorting van brigade generaal. De hoogste pief van het leger. Gelukkig het Nederlandse leger, want anders was dit stukje niet verschenen.
Ik had het niet zo op het leger, elf jaar geleden. Het leger moest leger en ik sprak van de Johannes Postcamping.
Morgen is het 5 mei. Bevrijdingsdag. Maar pas als alle kazernes op aarde campings zijn, zijn we echt bevrijd.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (Passie In Elke Tekst). Zijn boek Kollum is te bestellen via assink@home.nl.

Column Hans Assink