Downton Abbey in Concordia. (Foto: Ben Blackall)
Downton Abbey in Concordia. (Foto: Ben Blackall)

Downton Abbey en Les Olympiades in Concordia

Algemeen

Concordia in Enschede heeft weer nieuwe films, bericht Mark Drenth.

Downton Abbey - A New Era: met de gehele originele cast

In de eerste film van ‘Downton Abbey’ was te zien hoe de Crawleys zich voorbereidden op een bezoek van de koning en koningin aan hun kasteel. Inmiddels bereidt de familie zich voor op een nieuw avontuur: een vakantie naar Frankrijk. Violet Crawley, de gravin van Grantham, is namelijk in bezit gekomen van een riante villa, die ze dankzij een oude jeugdliefde heeft bemachtigd.
De hoofdrollen in de film worden, net als in de tv-serie, gespeeld door Maggie Smith, Hugh Dancy, Laura Haddock, Nathalie Baye en Hugh Bonneville.

Les Olympiades: bitterzoete stadssymfonie over de Parijse wijk

Les Olympiades is de naam van een wijk in het 13e arrondissement van Parijs. We ontmoeten er drie jonge vrouwen en een man. Ze staan midden in het leven als vrienden, soms geliefden, maar vaak als allebei. De film is een bitterzoete stadssymfonie, gemaakt door Jacques Audiard, de regisseur van onder meer Un Prophète en De Rouille et d’Os. Les Olympiades, gebaseerd op een aantal graphic stories van cartoonist en illustrator Adrian Tomine en werd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes.

Kop Op! Een kinderfilm van Job, Joris & Marieke

Drie vrienden -Sef, Wesley en Marjolein- vinden een gedumpte wasmachine. Al gauw komen ze erachter dat de wasmachine vreemde krachten bezit; je kunt ermee van hoofd wisselen. Hierdoor kunnen Sef, Wesley en Marjolein als elkaar door het leven gaan, en belanden ze in komische maar ook leerzame situaties. Job, Joris & Marieke maakten eerder de korte film A Single Life die in 2015 genomineerd werd voor een Oscar. De korte film Kop op!, waarop deze serie is gebaseerd, werd in 2019 bekroond met een International Emmy Kids Award. De stemmen van Sef, Wesley en Marjolein worden ingesproken door Nasrdin Dchar, Steye van Dam en Paulien Cornelisse.

Babi Yar. A Context: oorlogsdocu van Oekraïens filmmaker Sergei Loznitsa

Op 1 en op 4 mei vertoont Concordia deze minutieus opgebouwde documentaire over de aanloop naar en nasleep van de twee dagen in september 1941, toen in het Oekraïense Babi Yar 33.771 Joden door de nazi’s werden doodgeschoten. De massa-executie vormt het zwijgende centrum van de film, die volledig is opgebouwd uit archiefbeeld, deels achteraf voorzien van geluid. Hoe posters van Hitler gewillig op ramen worden geplakt en er na de bezetting weer af worden geschraapt.