Afbeelding
Foto:

Warmpjes

Algemeen

Afgelopen week was weer zo’n week waarbij het óf hollen óf stilstaan was. Net toen we klaar waren met het reguliere spreekuur programma van vrijdag en we bezig waren om de laatste dingetjes op te ruimen belde Janny. Zij is een vrouw met een groot hart voor dieren, waardoor zij ook een grote beestenboel in huis heeft. Eén van haar teven genaamd Flora was begonnen met bevallen van waarschijnlijk een achttal pups, maar er kwam maar niets.

Eenmaal op de praktijk was al snel de diagnose van een niet vorderende bevalling gesteld door de dierenarts met als enige oplossing een keizersnede. Zo gezegd zo gedaan, alles in gereedheid voor een keizersnede. Nu is dit geen wekelijkse operatie, maar voeren we hem toch met enige regelmaat uit. Hierdoor kunnen we snel alle voorbereidingen doen en vrijwel direct beginnen met de operatie. Sinds een tijdje hebben we als uitbreiding hierbij ook een couveuse. De diergeneeskunde variant die gebruikt wordt in het ziekenhuis.

Eenmaal begonnen aan de keizersnede verliep deze voorspoedig, behalve dat er na de achtste pup nog drie pups tevoorschijn kwamen. Allen gelukkig levend en lieten vrij snel van zich horen. Omdat afkoeling ook bij pasgeboren pups een groot risico is, werd de couveuse direct ingewijd.
Alle elf lagen ze tegen en half op elkaar, onder het genot van de heerlijke warmte van de couveuse. Ondertussen werden de laatste hechtingen bij moeder gezet en was de ingreep weer achter de rug. Janny was ondertussen druk bezig om alle pups op de foto te zetten en vroeg zich hardop af hoe ze voor al deze pups nu weer een goed thuis ging vinden.

Maar voor dit moment liggen ze er lekker warm bij, alle elf.

Flora mag al snel mee naar huis en kan nu rustig herstellen van haar keizersnede. Janny zal haar goed gaan verzorgen samen met de pups en ze zullen natuurlijk erg veel knuffels krijgen. Met 6 weken leeftijd zien wij vaak alle pups weer terug voor hun 1e puppy vaccinatie. Geweldig!

Eline, Mediscent Huisdierenkliniek

Column Mediscent