Cubs Twente 1, met jeugdspelers van ERC, won zaterdag met 43-0 van RC Eemsland.
Cubs Twente 1, met jeugdspelers van ERC, won zaterdag met 43-0 van RC Eemsland.

Kampioenschap voor jonge rugbyers

Algemeen

Het eerste team van rugbyclub ERC komt uit in de tweede klasse en is volgens oud-voorzitter Stefan Knap ‘een middenmoter’, maar de jeugd van ERC timmert ook aardig aan de weg. De Cubs hebben het kampioenschap al gevierd.

Enschede - Bij de jeugd onder 14 werkt ERC dit seizoen samen met drie andere rugbyclubs: Harlequins Oldenzaal, Dragons Hengelo en Big Bulls Almelo. Gezamenlijk heten ze Cubs Twente 1 en komen ze uit op het één na hoogste niveau. 

Het is een competitie met zes clubs in noordoost Nederland en een deel van het westen en met nog twee wedstrijden te gaan was Cubs Twente al kampioen. “Het is wel een goede lichting’’, zegt teammanager Stefan Knap. 

Knap was tot voor kort voorzitter van ERC speelde ook zelf rugby. Nu is hij manager van de Onder 14, de Cubs. Het vervoerschema, het wedstrijdformulier en de begeleiding van de Enschedese spelers behoren tot het takenpakket.
Het team werd kampioen door in Hengelo van Hilversum te winnen. Uitslag 52-0. Na 8 wedstrijden stond Cubs Twente op 40 punten en was de titel binnen. “Je krijgt 4 punten als je wint en een bonuspunt als je vier try’s of meer maakt’’, legt Knap uit.
De thuiswedstrijden worden afwisselend op de locaties van de vier Twentse clubs gespeeld. Afgelopen zaterdag speelde Cubs Twente de laatste thuiswedstrijd bij ERC op het wethouder Horstmanpark. Tegenstander RC Eemsland, de nummer twee in de stand, werd met duidelijke cijfers verslagen: 43-0.

Op 23 april speelt Cubs Twente de laatste wedstrijd in Almere tegen Almere Bulldogs. Daarna volgt nog een treffen met de nummer 1 van de andere poule (zuid en west), Oemoemenoe uit Middelburg. 

Promotie naar het hoogste niveau zit er niet in voor Twente Cubs. “Of je promoveert wordt bepaald over meerdere jaren’’, zegt Knap. “Bovendien moet de club dat ook willen. In het westen heb je meerdere grote clubs met meer jeugd. Het verschil qua niveau is te groot.’’

Toch groeit het aantal jeugdleden. Komend seizoen zijn er twee Cubs. ERC gaat samen met Oldenzaal en Hengelo en Almelo doen samen een team. 

Aan een ERC Vrouwen wordt gewerkt. “Daar zijn we echt druk mee bezig’’, zegt Knap. “Nog niet zo lang geleden hadden we een combinatieteam met Zwolle en Deventer.’’

Knap kijkt uit naar de verhuizing naar Het Diekman. “Waar we nu zitten is gedateerd. We groeien er uit ons jasje. Op het Diekman kunnen we een stap zetten. De verhuizing heeft nog wat haken en ogen, maar uiteindelijk gaan we weg.’’