Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Snollebolleke

Algemeen

Bij deze wil ik even een lans breken voor de verkeersdeskundige van onze stad, die Enschedeërs maar eigenwijze mensen vindt, die zich niets aantrekken van waar ze mogen rijden of niet.
Hij heeft groot gelijk, ook al zijn er maar weinig inwoners die het met hem eens zijn. Ik ben echt eigenwijs genoeg om de beste man gelijk te geven. Ik vind dat er veel meer wegen moeten worden opengebroken en dat een aangelegde rotonde weer een stoplicht moet worden en daarna weer een rotonde en dan weer een stoplicht. Is gewoon goed voor werkgelegenheid. En het is goed voor de biodiversiteit zal ik maar zeggen. Mensen houden van variatie.

Een onbenullige ovotonde op weg naar de onvolprezen slijter aan de Deurningerstraat? Houd je scherp! Een levensgevaarlijke oversteek op de De Lonnekerspoorlaan? Ach, het maakt de pil van Drion overbodig. Die fietsstraten waar ook auto’s overheen mogen jakkeren is ook een briljant idee. Houd de fietsers mooi op het rechte pad. De stijl van Stief Muklerrun: keep the focus!

Een pleidooi voor een maximum snelheid van 30 kilometer voor een auto in de binnenstad? Dan wordt het veel te saai, zal onze verkeersdeskundige zeggen. Een bus die met 55 over de Kuipersdijk raast, dat is toch gewoon reclame voor het openbaar vervoer.
Het plan om bij de UT weer een viaduct te gaan bouwen kan niet lang uitblijven. Ook de overdekte fietspaden van Dick Buursink zijn dichterbij dan menigeen denkt.
Ik zie onze verkeersdeskundige de singels nog wel eenrichtingsverkeer maken. En de Gronausestraat weer doortrekken naar de Kop van Zuid met een nieuw Van Heekplein erbovenop gebouwd. En een tram in de stad! Gewoon omdat er dan rails ligt waarover je kunt vallen en omdat je dan als eigenwijze fietser en voetganger nog beter uit je doppen moet kijken om niet te verongelukken. Krijg je alleen maar messcherpe Enschedeers van!

Snollebolleke? Ach, die moet nog week wachten. Ben ik eigenwijs genoeg voor.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Bestel zijn boek Kollum via assink@home.nl.. 

Column Hans Assink