Vlnr: Tom van Veen (Sparta), Leroy Veldhuis (Alifa) en Luna Beukert, Rick Timmermans, Frederieke Geerts en Jan Willem Leidekkker van Saxion.
Vlnr: Tom van Veen (Sparta), Leroy Veldhuis (Alifa) en Luna Beukert, Rick Timmermans, Frederieke Geerts en Jan Willem Leidekkker van Saxion.

Samenwerking Saxion, Alifa en Sparta

Algemeen

Een hogeschool, een welzijnsorganisatie en een voetbalclub die elkaar vinden in een gezamenlijk project. Bijzonder? Niet voor de betrokken vertegenwoordigers. 

Enschede - Op diverse manieren werkten Hogeschool Saxion, Alifa en CVV Sparta al samen. Maar nu is daar met de minor Fit4Life een nieuwe samenwerkingsvorm aan toegevoegd. Binnen deze minor leren studenten van verschillende opleidingen diverse aspecten van leefstijl-coaching toe te passen vanuit de visie van Positieve Gezondheid. Doel is het creëren van een structureel aanbod van activiteiten die zich richten op meer bewegen, een gezonde leefstijl en het voorkomen van eenzaamheid.

De minor kan gevolgd worden door studenten van verschillende opleidingen. De studenten passen de kennis en vaardigheden toe in een wijklokaal in de accommodatie van Sparta. Daar komen de studenten iedere donderdag tot de zomervakantie samen om te leren en om in contact te komen met de doelgroepen, opdrachtgevers en hun samenwerkingspartners. 

Aanleiding voor de minor is de toename van vereenzaming onder ouderen. De studenten worden namens Saxion begeleid door docent Jan Willem Leidekker. “Samen hebben we geconstateerd dat er in de omliggende wijken van de accommodatie van Sparta mogelijk behoefte bestaat aan activiteiten die zich richten op het voorkomen van eenzaamheid door elkaar te ontmoeten. Hierbij kan meer bewegen, gericht op een gezonde leefstijl, een middel zijn.’’

Alifa staat voor verbinding. Leroy Veldhuis, seniorenadviseur bij Alifa, zegt: “De vraag binnen het project is hoe we de eenzaamheid onder senioren kunnen tegengaan en welke activiteiten we hiervoor kunnen inzetten. Vanuit verschillende invalshoeken worden ouderen doorverwezen naar het preventieve werkveld om ontmoeting te stimuleren. Dit gebeurt via doorverwijzing van huisartsen, praktijkondersteuners en wijkcoaches. De vraag naar ontmoeting is groter dan het aanbod dat Alifa aan vrijwilligers heeft. We hopen dat deze samenwerking uitkomst biedt.’’

Volgens verenigingsmanager Tom van Veen wil Sparta als maatschappelijke ondernemende vereniging een bijdrage leveren in het sociaal domein. “Wij stellen onszelf daarbij de vraag of er behoefte bestaat aan activiteiten, met name overdag en buiten op het complex van Sparta.’’ Voor zowel professionals als vrijwilligers en deelnemers wordt op donderdag 12 mei van 11.00 tot 13.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden in het clubgebouw van Sparta. Aanmelden via l.veldhuis@alifa.nl of 06 86895569.