Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Deventer koek

Algemeen

Twee weken voor de marathon loop ik op zondagmorgen nog voor tien uur naar het station. Wat me opvalt is dat er best veel mensen al op weg zijn naar iets of iemand. Komt ook omdat ik normaal gesproken op zondagmorgen niet zo vroeg op ben, al is de term vroeg uiteraard rekbaar en afhankelijk van de omstandigheden.
Op het station is het loket open, maar ook dicht omdat de mevrouw van de NS iets voor de spleet heeft gezet. Omdat het tocht, legt ze even later uit. Ik krijg mijn keuzedag op de kaart (de automaat is me te ingewikkeld, nou ja, eerlijk gezegd ben ik een beetje antiautomaat in verband met de werkgelegenheid) en moet goed opletten om bij de goede vervoerder in te checken, hetgeen in een niet ver verleden al tot vergaande gesprekken heeft geleid met controleurs die er van overtuigd waren dat ik wat fouts had gedaan. Sja. Ik heb die chipkaart niet bedacht… Maar goed, zonder kapje in de trein is toch wel weer fijn.

In Deventer stap ik uit. Ik ben er om Zoonlief te supporten bij zijn eerste hardloopwedstrijd over 15 kilometer. Het is zeg maar zijn warming-up voor de halve in Enschede, straks op 24 april. In de training heeft ie al eens 20 gelopen, maar een wedstrijd is toch andere koek. In dit geval Deventer koek.

De IJsselloop, zo heet die loop in Deventer en ze bedoelen het goed, maar ze kunnen nog wel wat leren van Enschede. De start is op een andere plek dan de finish en da’s niet handig. De route gaat grotendeels langs de IJssel zie ik op het grote scherm bij de finish op de Brink, hun Oude Markt. En langs de IJssel staat bijna geen publiek. Ook op de Brink maar weinig mensen die de lopers aanmoedigen.
Ene Gert-Jan Wassink komt in 47 minuten over de finish en ik wacht nog 47 minuten op mijn Assink. Wel een pr. En tweemaal het inschrijfgeld beter benut dan Wassink.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. En Piet staat voor Passie In Elke Tekst. Zijn boek Kollum, met onder meer de column Met Marti naar Manhattan, als aanloop naar de New York Marathon, is te bestellen via assink@home.nl.

Column Hans Assink