Een bord voor Olga Lowina in Boekelo
Een bord voor Olga Lowina in Boekelo Foto:

Fietsbord voor Boekelose Jodelkoningin Olga Lowina

Algemeen

Boekelo - Jodelfenomeen Olga Lowina (1924-1994) heeft een eigen fietsbord gekregen in haar geboortedorp Boekelo. Het paneel is op maandag door Herman Finkers onthuld op fietsknooppunt 38 in hartje Boekelo. Daarmee zijn de eerste 56 panelen van het Twentse fietsroutenetwerk, van Buurse tot Bornerbroek, voorzien van een historisch verhaal.

De 56 verhalen staan in vier talen op de borden: Twents (in een vertaling van Herman Finkers), Nederlands, Duits en Engels. Ze komen ook beschikbaar als verhalenbundel. De komende jaren krijgen alle ruim 600 fietsknooppunten in Twente een verhaal over de betreffende locatie. De verhalen gaan over vergeten Tukkers en bijzondere momenten uit de Twentse geschiedenis, opgetekend door publiekshistoricus Marco Krijnsen van de IJsselacademie/Twentehoes. Hij krijgt hierbij hulp van de lokale historische verenigingen.

Olga Lowina is in 1924 als Olga Musters geboren als dochter van de chef-stoker van de Koninklijke Zoutindustrie in Boekelo. Haar voornaam dankt ze aan het gelijknamige kachelmerk waarover haar vader zo tevreden is. Met haar jodelkwaliteiten breekt ze in de jaren 50 landelijk door. De populariteit neemt in de loop der tijd weliswaar af, maar zes jaar voor haar dood treedt Olga Lowina nog op in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam.