De film Drive mM Car draait deze week in Concordia.
De film Drive mM Car draait deze week in Concordia.

Drive My Car gaat voor vier Oscars

Algemeen

Concordia heeft weer nieuwe film! Zoals Drive My Car, een Japanse film die genomineerd is voor vier Oscars. Ook is er weer een keuzefilm van Martin Koolhoven.

Drive My Car: Japans drama, genomineerd voor vier Oscars

Een alom geprezen en veelbekroond Japans drama, gebaseerd op een kort verhaal van Haruki Murakami. Theaterregisseur Kafuku is gelukkig getrouwd met Oto tot het noodlot plotseling toeslaat. Overrompeld door het verdriet probeert Kafuku het geheim te begrijpen, dat hij vlak voor haar overlijden ontdekte.
Twee jaar later besluit de nog altijd rouwende Kafuku het aanbod om een toneelstuk te regisseren in Hiroshima te accepteren. Zijn nieuwe werkgever heeft voor hem de perfect rijdende, maar zeer bescheiden chauffeuse Misaki klaarstaan om hem tijdens zijn verblijf daar te vervoeren. Terwijl ze samen al rijdend tijd doorbrengen en elkaar steeds beter leren kennen, confronteert Kafuku het mysterie rondom zijn vrouw dat hem nog steeds achtervolgt.
Drive My Car won wereldwijd al meer dan 60 prijzen, waaronder de prijs voor de beste regie in Cannes. Bij de Oscars is Drive My Car genomineerd voor maar liefst 4 Academy Awards: beste internationale film, beste scenario, beste regie en beste film (tussen alle Engelstalige films in).

Red Rocket: komisch en gedurfde nieuwe film van maker Florida Project

Vier jaar geleden maakte filmregisseur grote indruk met zijn film The Florida Project. De film was lichtvoetig, maar met een serieuze ondertoon over de staat van Amerika. Red Rocket is minstens zo vermakelijk en indrukwekkend. Hoofdrolspeler Simon Rex schittert in dit rauwe en humoristische portret van een typisch Amerikaanse ritselaar die in zijn geboorteplaats niet erg geliefd is.
Na 17 jaar afwezigheid keert de oud-pornoster Mikey Saber terug in zijn Texaanse geboortestad. Heel open over de reden van zijn terugkeer is hij niet. Hij wil het verleden uitwissen en opnieuw beginnen.
Rex speelt met verve de rol van de tragikomische antiheld Mikey, die iedereen inpakt met zijn charme om zijn zin te krijgen.

La Mif: bruisend portret van jonge vrouwen in een jeugdopvang

Zeven jonge vrouwen wonen samen onder hetzelfde dak, als een familie, zonder dat ze daar zelf voor kozen. Met ieder hun eigen achtergrond en levensverhaal vinden ze in deze opvang iets wat lijkt op een thuis.
Ze delen vreugde en verdriet en rebelleren hartstochtelijk tegen de tekortkomingen in hun leven.
Bevlogen directeur Lora doet er alles aan om de groep zo goed mogelijk te ondersteunen, maar haar emotionele inzet is eindig en conflicten zijn onvermijdelijk in deze diverse surrogaatfamilie.
La Mif is een eerlijk en openhartig portret van jonge vrouwen die, ondanks hun onzekere situatie, bruisen van levenslust.

Koolhovens Keuze: filmcollege over ‘hitmen’

Elk kwartaal komt filmmaker en onstuitbare filmliefhebber Martin Koolhoven naar Concordia voor een filmcollege over een door hem gekozen thema. Op 28 maart is dat ‘hitmen’. Martin toont en bespreekt een uur lang scènes en fragmenten uit inspirerende speelfilms waarin huurmoordenaars een rol spelen. Na een korte pauze leidt hij zelf de hoofdfilm in. Deze avond is dat The Killers uit 1964. De film is losjes gebaseerd op een kort verhaal van Ernest Hemingway. De hoofdrollen zijn voor Lee Marvin, Angie Dickinson, John Cassavetes en met de laatste rol van de latere Amerikaanse president Ronald Reagan!