Afbeelding

Teken en vlooien

Algemeen

De eerste mooie dagen hebben we alweer achter ons en hopelijk hebben uw hond en of kat samen met u alweer lekker van het weer kunnen genieten. 

Met het hoger worden van de temperaturen wordt de kans op het besmet raken van uw hond en of kat met bijvoorbeeld teken en vlooien groter.

Zo kwamen vanmorgen meneer en mevrouw H. bij mij op het spreekuur. Ze hadden hun beide dieren, hond Dunja en kat Nina meegenomen met twee verschillende klachten.

Dunja had een gek bultje op de kop zitten, wat ze nog niet eerder hadden opgemerkt. Nina had volgens hun in de afgelopen dagen haar rug compleet kaal gebeten.

Dunja, een wat oudere patrijs van 9 jaar, had in de afgelopen jaren eigenlijk nooit problemen. Eergister hebben ze boven op haar kop, vlak bij haar linker oor een bultje gezien. 

Ze hadden het nog niet eerder opgemerkt en maakten zich zorgen.
Een bultje kan uiteraard iets zorgelijks zijn, maar in dit geval was de oorzaak duidelijk en eenvoudig op te lossen.
Het was een grote dikke volgezogen teek.

‘Een teek kan de ziekte van Lyme verspreiden en het is altijd een punt van aandacht’

Met behulp van een tekentang kon ik het beestje in z’n geheel uit de hoofdhuid van Dunja halen. Omdat een teek, onder meer, de ziekte van Lyme kan verspreiden is het altijd een punt van aandacht.

Het bultje van Dunja was verwijderd en nu was Nina aan de beurt. Een groot deel van het haar op haar onderrug tot aan het begin van de staart was verdwenen en de huid eronder was korstig, ze lijkt er ook enorme jeuk aan te hebben.
Ze hadden dit nog niet eerder bij Nina gezien.

‘Vlooien kunnen ook verschillende ziekten met zich meedragen’

Na mijn algemene check focus ik me op de onderrug en zie daar allemaal kleine korstjes. Dit kan een lastig op te lossen probleem zijn, maar ook in dit geval bleek het mee te vallen. 

Met mijn vlooienkam maakt ik een paar halen door de nog aanwezige haartjes en heb daar direct één van de boosdoeners te pakken. Een vlo. Dit is hoogst waarschijnlijk de oorzaak van de kaalheid en de jeuk.

Zowel vlooien als teken zijn als beestje vervelend, maar kunnen daarnaast ook verschillende ziekten met zich meedragen.

Ik druk ze dan ook op het hart om voor beiden een adequate behandeling in te stellen en deze, volgens bijsluiter te herhalen.

Jetse Bakker, Mediscent

Column Mediscent / Jetse Bakker