Zo gewipt: tegel eruit, groen erin.
Zo gewipt: tegel eruit, groen erin.

Enschede trapt NK Tegelwippen af met 3300 gewipte tegels

Algemeen

Op de eerste dag van het NK Tegelwippen 2022 gaf inwoner Piet van der Velde het startsein voor het nieuwe tegelwipseizoen in Enschede. Hij verwijderde de eerste van 3300 tegels aan Het Leunenberg. 

Enschede - Dit was de aftrap voor de ludieke competitie waarin zoveel mogelijk tegels vervangen worden door bloemen, planten en bomen.
Dit jaar neemt Enschede het op tegen meer dan honderd andere Nederlandse gemeenten. En er is zelfs een Twentse poule. Van der Velde tipte de gemeente op de onnodig verharde locatie en kreeg daarmee de eer om de aftrap te verzorgen. “Ik hoop straks door een mooi, groen parkje te lopen.”

Spraakmakend

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd waarbij het erom gaat zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen.
Door de spraakmakendheid genereert het NK Tegelwippen aandacht en stimuleert daarmee gemeenten samen met bewoners effectief te vergroenen.
Het laagdrempelige tegelwippen zet mensen aan tot actie, stelt de gemeente. “Zo worden mensen zich op een leuke manier bewust hoe ze de omgeving kunnen aanpassen aan het weer van de toekomst. Groene tuinen, perken, pleinen en straten houden water vast, maken de omgeving koeler op warme dagen en zijn goed voor verschillende dieren zoals bijen en vlinders. Bovendien maakt fleurig groen gelukkig.’’

Tegels zonder functie

In aanloop naar het NK Tegelwippen riep de gemeente inwoners op eens kritisch om zich heen te kijken of er geen tegels plaats kunnen maken voor natuur: in de eigen achtertuin, op de oprit, bij het winkelcentrum of elders in de buurt.
Piet van der Velde kende zo’n betegelde plek die wel wat groen kan gebruiken en reageerde meteen. “Als ik naar het winkelcentrum loop, kom ik altijd over het pleintje aan Het Leunenberg”, legt hij uit. “Vroeger was hier een zandbak, maar die is al lang dichtgegooid. Die tegels hebben geen enkele functie. Gemeente, maak er een mooi, fleurig parkje van!”

Levendiger en leuker

In 2021 deed Enschede voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen en won de tweede prijs. Meer dan twee voetbalvelden aan tegels zijn er gewipt, waarvan zo’n 30.000 uit de tuinen van inwoners. Ook uit die van Van der Velde. “Ik heb heel veel tegels weggehaald en heb die natuurlijk opgegeven bij het NK Tegelwippen. In mijn tuin staan nu planten en fruitbomen. Dat is veel levendiger en leuker. Voor de plantjes vang ik het water van mijn overkapping op in twee regentonnen. Zo help ik ook nog om de kans op wateroverlast te verkleinen.”

De gemeente Enschede moedigt inwoners aan tegels te wippen met een bijdrage in de kosten en de Tegelservice. Voor het tegelwippen en de aanleg van een geveltuin is subsidie beschikbaar die aan te vragen is via enschede.nl/subsidie-klimaatadaptatie. En mensen kunnen hun gewipte tegels gratis laten ophalen door de Tegelservice. Aanmelden hiervoor kan via enschede.nl/tegelwippen. Tot en met 31 oktober kan iedereen in Enschede zijn gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl.

Strijd tussen Twentse gemeenten

door de redactie

‘Wie wint de prestigieuze Gouden Schep of Gouden Tegel?’