Wethouder en lijsttrekker Niels van den Berg van Burgerbelangen (tweede van links) tijdens het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag.
Wethouder en lijsttrekker Niels van den Berg van Burgerbelangen (tweede van links) tijdens het duidingsdebat over de verkiezingsuitslag. Foto: Ernst Bergboer/1Twente

Stad kleurt BBE-geel, maar wat nu?

Algemeen

Een afgetekende overwinning. Zo mag de verkiezingszege van Burgerbelangen wel genoemd worden. Niet alleen omdat de lokale partij steeg van 7 naar 10 zetels en nu een kwart van de stoelen in de raadzaal opeist, maar ook omdat vrijwel alle andere partijen stemmen of zelfs zetels verloren. 

Enschede - Enschede kleurt geel op de lokale verkiezingskaart. In slechts twee postcodegebieden kozen inwoners niet het vaakst voor BBE. In postcode 7522 (UT-campus, Walhof-Roessingh en Bolhaar) is nieuwkomer Volt de grootste en in 7514 (Boddenkamp, Lasonder-Zeggelt en Laares) is dat GroenLinks. Als veruit de grootste partij - achtervolgers VVD, GroenLinks en PvdA hebben 4 zetels - rust er nu een grote verantwoordelijkheid op de schouders van Burgerbelangen. Bij het vinden van een nieuwe meerderheid (coalitie) in de gemeenteraad, maar ook bij het terugwinnen van vertrouwen van inwoners.

Dat laatste is hard nodig. Het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen is in Enschede gedaald naar ruim 45 procent. In 2018 kwam iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden naar het stemlokaal. Veel Enschedeërs lijken dus afgehaakt en nemen niet de moeite om hun stem uit te brengen voor het lokale bestuur. Een instrument dat BBE wil inzetten als handreiking naar alle inwoners, is een zogeheten raadsagenda. Dat houdt in dat alle dertien partijen, los van coalitievorming of politieke verschillen, thema’s kiezen waar een breed gedragen oplossing voor wordt gezocht. 

De meest genoemde verkiezingsthema’s die 1Twente de afgelopen weken via een vragenlijst heeft opgehaald, zullen waarschijnlijk ook bij die keuze betrokken worden. Ongeveer 750 Enschedeërs deelden hun mening en daaruit is een duidelijke top vijf naar voren gekomen. Net als bij de verkiezingen in 2018, is ook dit jaar afval(overlast) het meest genoemd als onderwerp voor de nieuwe gemeenteraad. 37 procent van de respondenten noemde dat als thema, op de voet gevolgd door armoedebeleid (36 procent) en woningbouw (35 procent). 

Benieuwd hoe bewoners van uw buurt hebben gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen? Op de website van 1Twente zijn de uitslagen per stembureau en op postcodeniveau te vinden. Ook heeft de streekomroep uitgezocht welke samenstellingen van de coalitie het meest voor de hand liggen op basis van de verkiezingsuitslag. Ten slotte wordt ook de uitkomst van de verkiezingsenquête uitgebreid toegelicht. Ga naar www.1twente.nl/iktekenvoor80