Afbeelding

Passend Voetbal

Algemeen

‘’In beweging komen is voor alle kinderen niet even gemakkelijk. Ook niet even leuk trouwens. Voetballen bij een grote vereniging, altijd reuring op het sportcomplex en uitbundige voetbalteams. Daar zijn we trots op, maar niet alle kinderen voelen er zich thuis. 

In oktober 2021 zijn we bij Avanti Wilskracht gestart met Passend Voetbal. Dat betekent niet meer en niet minder dan individuele aandacht voor elke voetballer. Elke week geeft een ervaren en geschoolde voetbaltrainer van Sportaal een kleine groep van kinderen tussen de 8 en 13 jaar voetbaltraining.
Voor kinderen en ouders is het een vast moment in de week geworden, elke week een voetbaltraining. Elke week op hetzelfde veld, vanuit dezelfde kleedkamer, met steeds dezelfde materialen.

‘Bij Passend Voetbal gaat het om persoonlijke aandacht’

We kiezen heel bewust voor deze herhaling, keer op keer.
Kinderen met autisme, ADHD, kinderen die moeite hebben contact te maken, met angst voor groepen. Kinderen die lichamelijk contact lastig vinden…
Kinderen bekijken we niet als totaal, maar als individu.
Bij Passend Voetbal gaat het om persoonlijke aandacht. Het gaat bovendien niet over zo goed mogelijk voetballen, het gaat over plezier in het spelen.
Geen competitie.

De komst van het Sport-, Beweeg- en Leefstijl akkoord heeft ervoor gezorgd dat deze nieuwe voetbaltraining er versneld is gekomen.
En dat is hartstikke mooi als iedereen mee moet kunnen doen in Nederland, en natuurlijk ook in Enschede. Een inclusieve samenleving vinden we heel belangrijk. Dat betekent dat we moeten zien waar mensen op hun plek zijn.
Dat we met dit idee kinderen op deze bijzondere manier toch een fijne plek geven om te voetballen en erbij te horen, daar mogen we trots op zijn.
Door het Akkoord komen we samen meer in beweging dan voorheen.” – Joost Kock, verenigingsmanager Avanti Wilskracht.

Zit jij goed in je vel? Dat is een vraag die tegenwoordig speelt bij veel mensen. Of je het nou bij anderen checkt, of jezelf afvraagt; het gaat erover. In Enschede is ‘samen goed in je vel’ het credo van het Sport-, Beweeg- en Leefstijl akkoord. De set van afspraken in dat Akkoord gaan over simpele zaken: gezondheid en geluk. In beweging komen is wat daarbij helpt. En dat kan op allerlei manieren. Door te sporten, mensen te ontmoeten, je leefstijl te verbeteren of …? Bedenk het maar! En dat is precies waar het Akkoord voor is. Ideeën mogelijk maken. Heb jij een idee voor meer beweging in de stad? Deel deze dan op www.samengoedinjevel.nl.
Je leest er ook over al die andere ideeën die door het Sport-, Beweeg- en Leefstijl akkoord Enschede al zijn mogelijk gemaakt.

Milou Wolterinck, Alifa 

Column Alifa / Milou Wolterinck