Vanaf 1 april een Ja-sticker op de brievenbus

Enschede - Vanaf 1 april geldt in Enschede de Ja-sticker. Met dit systeem ontvangen inwoners alléén ongeadresseerde reclamefolders als zij een Ja-sticker op hun brievenbus plakken. De sticker is kosteloos verkrijgbaar bij de publieksbalie in het Stadskantoor. Eind 2019 nam de gemeenteraad een motie aan waarin zij het college verzocht een dergelijke sticker in te voeren.

Bij het nieuwe systeem met de Ja-sticker draaien de regels voor het bezorgen van reclamefolders om. Inwoners hoeven het niet langer aan te geven als ze géén reclame willen ontvangen, maar plakken een Ja-sticker als ze wél folders willen ontvangen. Voor huis-aan-huis bladen verandert er niets. Deze worden overal bezorgd, tenzij een inwoner met een Nee/Nee sticker aangeeft hier geen prijs op te stellen. De Ja-sticker en de Nee/Nee-sticker zijn kosteloos af te halen in het Stadskantoor en andere gemeentelijke servicecentra.

Met het nieuwe systeem wil de gemeente papierverspilling verminderen. Een gemiddeld huishouden ontvangt per jaar zo'n 26 kilo reclamedrukwerk. Een groot deel hiervan belandt ongelezen bij het oud papier. Met de Ja-sticker ontvangen alleen huishoudens die daar prijs op stellen nog reclamefolders. Diverse Nederlandse gemeenten hebben de hoeveelheid papierafval met deze aanpak al aanzienlijk verminderd. Ook Enschede voert de Ja-sticker nu in om duurzamet te worden.