Yara Hümmels (PvdA) in debat met Jeroen Diepemaat (VVD) tijdens het 1Twente Enschede Slotdebat maandagavond in het Balengebouw.
Yara Hümmels (PvdA) in debat met Jeroen Diepemaat (VVD) tijdens het 1Twente Enschede Slotdebat maandagavond in het Balengebouw.

Afvalbeleid grootste doorn in het oog

Algemeen

Afval, veiligheid, wonen en de energietransitie kwamen onder andere voorbij in het slotdebat van 1Twente in Studio Balengebouw.  Alle achttien lijsttrekkers van de politieke partijen deden mee. De politici stonden in koppels tegenover elkaar en bespraken negen thema’s die door de Enschedeërs hoog op het verlanglijstje waren gezet. 

enschede - Zoals al gezegd: het afvalbeleid was voor de geënquêteerden het allerbelangrijkste onderwerp. De troep op straat was vier jaar geleden al een doorn in het oog van de bevolking. Ook toen kwam uit de rondgestuurde vragenlijst van de omroep al dat het afvalbeleid niet op veel draagvlak kan rekenen. En nu weer. Blijkbaar hebben de politieke partijen die de afgelopen vier jaar het beleid maakten in de stad geen adequaat antwoord kunnen vinden op de overlast die de bevolking ervaart. 

Hadassa Meijer van de ChristenUnie en Piet van Ek van de SP traden tegen elkaar in het strijdperk, maar beiden wilden geen afscheid nemen van diftar (het systeem dat je betaalt voor het afval dat je aanbiedt), maar ze wilden wel aanpassingen. Van Ek zag er heil in het 300 kilo gratis storten weer in te voeren, terwijl Meijer meer zag in gedragscampagnes. Volgens haar verdiende een Duitse manier van afvalinzameling navolging: “Daar kunnen de inwoners gedurende een hele week hun rotzooi aan de straat zetten. Iedereen shopt bij elkaar en na een week wordt alles wat er staat opgehaald en afgevoerd.” 

Hoewel de bevolking zo snel mogelijk van het afval op straat af wil, lijkt de er nog geen sluitend antwoord te zijn.

Het ging in het slotdebat onder andere ook over veiligheid. Tegenover elkaar stonden de PVV en GroenLinks. Hidde Heutink van de PVV: “Enschede is een narcostad. Wat we zien is de ene na de andere schietpartij. We moeten cameratoezicht verhogen. Hang de stad maar vol met camera’s.” En Bart Peeters Weem van GroenLinks. “Ik herken dit verhaal niet. Het lijkt een Hollywoodfilm. Camera’s helpen niet, wij willen preventie, activiteiten voor jongeren en betere jeugdhulpverlening.”

Het complete debat is te zien in het dossier ‘Ik teken voor 80’ op de website van 1Twente: