De Johannes Passion wordt opgevoerd in de Grote Kerk op de Oude Markt.
De Johannes Passion wordt opgevoerd in de Grote Kerk op de Oude Markt.

Johannes Passion van Bach in de Grote Kerk

Algemeen

Vocaal ensemble Il Cocodrillo Cante met medewerking van Barokorkest Rosaria en jeugdkoor Cappella Enschede Junior onder leiding van Jeanet Bosch geven zaterdag 19 maart een uitvoering van de Johannes Passion van J.S. Bach. I

Enschede - In de Grote Kerk op de Oude Markt zijn de solisten: Jeroen de Vaal, evangelist, Daniel Hermán Mostert, Christus, Jan Kruisselbrink, Pilatus, Marjon Strijk, sopraan, Eline Harbers, alt en Jasper Dijkstra, tenor.

Net als de Matthäus-Passion, vertelt de Johannes-Passion het verhaal van het lijden en sterven van Christus. “Bij de Johannes heeft dat lijdensverhaal de dwingende logica van een Griekse tragedie: zijn vernedering, lijden en sterven zijn noodzaak om te bewijzen dat Christus Gods zoon is, want zo alleen maakt hij onze eigen opstanding mogelijk. Die logica is waar iedereen in het drama aan is onderworpen. Dat wil Bach laten zien en vooral laten horen: vanaf de eerste inzet van het openingskoor tot het laatste koraal. Daartussen speelt zich het drama af: de soldaten die Christus zoeken, de hogepriesters die hem dood willen, Pilatus die onder druk wordt gezet om het vuile werk uit te voeren, het volk dat tot razernij wordt opgezweept, Petrus die Christus verloochent, soldaten die (hoorbaar!) om het kleed van Christus de dobbelen, en dan, het lijden dat volbracht is, het gebeente dat zacht rust. Maar voor alles: de weg is vrijgemaakt voor de verrijzenis van de luisteraar’’, aldus een woordvoerder.

Aanvang 19.30 uur. Kaarten: www.cocodrillo.nl.