Jazzkoor Enschede houdt een jubileumconcert in Theater Mystiek.
Jazzkoor Enschede houdt een jubileumconcert in Theater Mystiek.

Jazzkoor Enschede viert eerste lustrum

Algemeen

Het eerste en enige jazzkoor van Enschede bestaat zeven jaar! Dat moet natuurlijk gevierd worden. In 2020 kon het geplande lustrumconcert (vijfjarig bestaan) vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Daarom viert Jazzkoor Enschede het eerste lustrum op zondagmiddag 27 maart met een jubileumconcert in Theater Mystiek.

Enschede - Gastsolist bij het jubileumconcert is niemand minder dan de bekroonde jazzvocalist Henk Kraaijeveld. “Het belooft een swingende middag te worden die liefhebbers van vocale jazz niet mogen missen! Het concert is onderdeel van de Tor-on-Tour serie van Jazzpodium De Tor’’, aldus Jazzkoor Enschede.

Het concert, met Henk Kraaijeveld en band (piano: Daan Herweg, bas: Zack Lober en drums: Roberto Pistolesi) en Jazzkoor Enschede onder leiding van Resy Weernink is van 15.00 tot 17.00 uur. Tickets zijn te verkrijgen via Jazzpodium De Tor.

De samenwerking tussen Jazzkoor Enschede en Henk Kraaijeveld startte in november 2021 met een vocale workshop waarin onder meer gewerkt werd aan improviseren. “Tijdens het concert wisselen Jazzkoor Enschede en solist Henk Kraaijeveld elkaar af: beiden brengen de beste songs uit hun repertoire. Ze zingen ook samen een aantal stukken, waaronder het fraaie Perhaps, afkomstig van Kraaijevelds debuut-cd. Jazzkoor Enschede brengt onder andere Swing Time, I’m Hip en Orange Coloured Sky maar ook minder bekende songs van vocalgroep The Real Group. Primeur tijdens dit concert is de uitvoering door een koor van het nummer First of All, gecomponeerd door voormalig dirigent Mathilde van de Veen, in een arrangement van bigbandleider Joris Bolhaar.’’

Kraaijeveld brengt songs van zijn debuutalbum Passenger, met persoonlijke verhalen en beschouwingen over liefde, eenzaamheid, macht en avontuur. “De muziek van Kraaijeveld laat zich het beste omschrijven als singer-songwriter jazz. Gelaagde, meeslepende composities met sterke teksten worden vermengd met speelse, lichtvoetige elementen met ruimte voor improvisatie.’’

in januari 2015 vond de eerste repetitie plaats van Jazzkoor Enschede (JKE). “Jazzkoor Enschede is géén popkoor! In repertoirekeuze en arrangementen is en blijft de basis swing- en jazzmuziek in de breedste zin van het woord. Na zeven jaar bloeit het koor als nooit tevoren, inmiddels onder de bezielende leiding van dirigent Resy Weernink. Deze koordirigent en muziekdocent besteedt veel aandacht aan de verdere ontwikkeling van het improvisatievermogen en de gezamenlijke muzikaliteit van het koor’, aldus JKE.

‘Jazzkoor Enschede is géén popkoor’

‘Sting en Coltrane beïnvloeden Kraaijeveld’

door de redactie