Grosse Freiheit draait deze week in Concordia.
Grosse Freiheit draait deze week in Concordia.

Vijf nieuwe films bij Concordia

Algemeen

Weer een handvol nieuwe films bij Concordia! Zoals The Duke, een waar gebeurd verhaal. Grosse Freiheit is een drama over de betekenis van vrijheid.

The Duke: hartveroverende Britse komedie

Een merkwaardig, maar waar gebeurd verhaal met Jim Broadbent en Helen Mirren, verfilmd door de maker van Notting Hill. In 1961 stal Kempton Bunton, een 60-jarige taxichauffeur, Goya’s portret van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen. Het was de eerste (en nog steeds de enige) diefstal uit de geschiedenis van het museum. In zijn losgeldbrieven schreef Bunton dat hij het schilderij zou teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in zou stemmen om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later zou de volledige geschiedenis achter de diefstal bekend worden - een verbazingwekkend verhaal over hoe een rechtschapen man de wereld wilde veranderen en daarmee zijn zoon en zijn huwelijk redde.

Grosse Freiheit: verpletterend drama over de betekenis van vrijheid

In het naoorlogse Duitsland is het leven in vrijheid niet voor iedereen gegarandeerd. Hans belandt na Auschwitz in de gevangenis vanwege zijn homoseksualiteit, een strafbaar feit volgens het Duitse Wetboek. Daar ontmoet hij zijn celgenoot Viktor, een veroordeelde moordenaar die niets van hem moet hebben. In de loop der jaren ontstaat een onverwachte, maar tedere band van respect, genegenheid en liefde.
Grosse Freiheit is een verpletterend gevangenisdrama over de betekenis van vrijheid, identiteit en menselijke verbondenheid en werd al bekroond op vele festivals, waaronder in Cannes.

Apples: plotseling geheugenverlies door een pandemie

In een Griekse stad krijgen mensen een vreemde aandoening die onmiddellijk geheugenverlies veroorzaakt. Ze worden opgevangen in een ziekenhuis. Voor getroffenen die niet door bekenden worden opgehaald, ontwikkelt de overheid een experimenteel herstelprogramma om een nieuwe identiteit op te bouwen. Aris wordt door niemand geclaimd en schrijft zich hiervoor in.
Hij ontvangt dagelijks instructies voor uiteenlopende activiteiten en houdt zijn ervaringen bij in een dagboek en door foto’s te maken. Maar de vraag dringt zich op of sommige dingen niet beter vergeten blijven.

De Schatten van de Krim: politiek getouwtrek over vondsten uit De Krim

Al bijna acht jaar liggen objecten van de rondreizende tentoonstelling ‘De Krim - Goud en geheimen van de zwarte zee’ zonder eigendomschap in de kelders van het Allard Pierson museum in Amsterdam. De tentoonstelling werd in 2014 al na een maand gesloten vanwege de annexatie van de Krim door Poetin.
Sindsdien zijn de archeologische vondsten uit de Krim onderdeel van een politiek getouwtrek, waarin Nederland de rol van onvrijwillige scheidsrechter opgelegd kreeg én waar de emotionele waarde van de schatten misschien nog wel het zwaarst weegt.

The Dilemma of Desire: warm en fascinerend pleidooi in Movies that Matter-reeks

Deze maand in onze serie met films over mensenrechten: een warm en fascinerend pleidooi voor seksuele vrijheid en kennis. De docu The Dilemma of Desire gaat over over de clitoris. De film wordt ingeleid door Regine Hilhorst, met een speciaal geschreven gedicht over vrouwelijke seksualiteit in een nog steeds door mannen gedomineerde wereld.
Na afloop van de film leidt Regine een gesprek met het publiek over de film.