Robin Pröpper viert zijn goal tegen SC Cambuur. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media)
Robin Pröpper viert zijn goal tegen SC Cambuur. (Foto: Bas Everhard/FC Twente Media)

FC Twente steviger op de vijfde plek

Algemeen

Omdat FC Utrecht en Vitesse niet wonnen en FC Twente wel, staat FC Twente weer wat steviger op de vijfde plek. Acht punten is het gat al met Vitesse en Utrecht. Komende zondagavond wacht de strijd tegen nummer vier AZ in Alkmaar. Twente heeft drie punten minder dan AZ.

Enschede – FC Twente boekte zondagmiddag in De Grolsch Veste voor 26.800 toeschouwers een 1-0 overwinning op promovendus SC Cambuur.
Eerder dit seizoen, op de derde speeldag, verloor Twente de wedstrijd in Leeuwarden met 2-0. Toen maakte Jamie Jacobs beide doelpunten. Nu was Robin Pröpper de matchwinner. De aanvoerder schoot in de 63e minuut raak na een corner.

Twente had al veel eerder afstand moeten nemen, maar de ploeg van trainer Ron Jans grossierde in schoten over en naast. Doelman Sonny Stevens, ex-Twente, net als Tom Boere en David Sambissa, hoefde niet eens zoveel ballen tegen te houden, want in de afwerking ontbrak het vaak aan scherpte.
Wel combineerde Twente alleraardigst en een hogere score dan 1-0 was dan ook veel logischer geweest. Ook omdat Ricky van Wolfswinkel een penalty op de paal schoot, bleef het bij de magere 1-0.

Wat opviel was dat Jans pas heel laat frisse spelers in liet vallen. In de 89e minuut kwamen Dimitrios Limnios en Denilho Cleonise in het veld voor Daan Rots en Virgil Misidjan. De derde wissel was die van Jesse Bosch voor Michel Vlap in minuut 90+4. Ondanks spreekkoren vanuit het publiek kreeg Vaclav Cerny geen speeltijd. Op de bank zaten elf spelers, onder wie Kik Pierie.

Robin Pröpper vierde zijn goal met het omhoog houden van zijn aanvoerdersband, in de kleuren van Oekraïne, geel-blauw. Voor de camera van ESPN was hij geëmotioneerd. “Ik weet niet, het kwam gewoon in me op’’, zei Pröpper. “Je hebt zo lang vrede en dan heb je dit. Ik heb het bijna moeilijk. Je ziet die beelden en zo. Je bent aan het voetballen en dat is allemaal eigenlijk niks waard. Vrede, dat is gewoon hoe het zou moeten zijn. Je hebt een paar gekken op de wereld die het verkloten en verzieken en dat voel ik.’’

FC Twente Vrouwen treft binnen vier dagen Ajax én Feyenoord. Op woensdag 9 maart om 19.30 uur is het FC Twente Vrouwen - Ajax in de kwartfinale van de KNVB-beker. Zondag 13 maart speelt Twente Vrouwen om 12.15 uur thuis tegen Feyenoord voor de competitie. Afgelopen zondag won FC Twente in Zwolle met 1-3 van PEC. Fenna Kalma, Marissa Olislagers en Anna-Lena Stolze maakten de goals in het laatste kwartier na een 1-0 achterstand bij rust.