Lijsttrekker Morgan Brejaart (tweede van links) en kandidaat-raadslid Harm Reurslag (links) van FvD aan tafel bij 1Twente.
Lijsttrekker Morgan Brejaart (tweede van links) en kandidaat-raadslid Harm Reurslag (links) van FvD aan tafel bij 1Twente. Foto: 1Twente/Frank Bemthuis

Verkiezingen gaan leven met 1Twente

Algemeen

Hoe denkt het CDA de afvaloverlast onder de knie te krijgen? En wat gaat Forum voor Democratie doen als straks de provincie bepaalt dat Enschede windmolens moet bouwen omdat het niet opschiet met de energietransitie? Zomaar vragen die deze week de revue passeren in het Balengebouw. Alle lijsttrekkers schuiven in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen samen met een kandidaat-raadslid aan.

Enschede - Doel van de partijgesprekken is om in korte tijd meer te weten te komen over wensen en doelen. Alle lijsttrekkers hebben zelf één thema mogen aandragen die zij met de presentatoren van 1Twente willen bespreken. Voor de VVD is dat bijvoorbeeld wonen, nieuwkomer LINK wil het hebben over het afvalbeleid en EnschedeAnders kiest voor leefbaarheid.

Ook de redactie van de streekomroep legt elke partij een gespreksthema voor dat kan variëren van de staat van de lokale democratie en het niveau in de gemeenteraad tot aan de vertrouwensbreuk die vorige maand heeft plaatsgehad tussen de partijen in de huidige coalitie. Veel belangrijker: ook Enschedeërs krijgen een rol in de gesprekken. Aan elke partij wordt een thema uit de stad voorgelegd. Het gaat de meest genoemde onderwerpen die inwoners afgelopen weken in reportages, wijkgesprekken of via de verkiezingsenquête bij 1Twente hebben aangedragen.

Armoede is zo’n onderwerp dat volgens veel Enschedeërs met voorrang aandacht verdient. In sommige wijken, zoals Twekkelerveld, werd het thema door bewoners zelfs het meest genoemd in de enquête van 1Twente. Bij de aftrap van de partijgesprekken was het vrijdagavond aan lijsttrekker Yara Hümmels en wethouder Arjan Kampman om hun visie over armoede te geven. Kampman, zelf geboren op het Twekkelerveld, ziet dat mensen die het niet makkelijk hebben nu nog meer de klos zijn met de hogere gasprijzen. “De kloof die we in de samenleving hebben, wordt met de dag groter.” Als wethouder voelt hij zich machteloos. “We mogen als gemeente zelf geen inkomenspolitiek doen.”



Alle gesprekken met een dag vertraging gedeeld op www.1twente.nl.
In het Balengebouw zijn woensdag (SP, CU, VVD), donderdag (D66, DPE, Volt) en vrijdag (Verbindend Enschede, PVV, BBE) nog lijsttrekkersgesprekken. Deze beginnen om respectievelijk 19, 20 en 21 uur. Toegang is vrij.
Op maandag 14 maart is in het Balengebouw het slotdebat met alle partijen. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19 uur.