Silince of the Tides brengt een ode aan de Wadden.
Silince of the Tides brengt een ode aan de Wadden.

Film over het Waddengebied

Algemeen

Vier nieuwe films deze week bij Concordia. Silence of the Tides is een portret van de Wadden. De film Madres Paralelas haalde een prijs op het Filmfestival van Venetië. Nomadland was vorig jaar een Oscar-winnaar. En Rigoletto komt live vanuit Londen...

Madres Paralelas: bekroonde film over moeders en moederschap

De nieuwe film van de Spaanse meester Pedro Almodóvar (Volver, Dolor y Gloria) is opnieuw een fascinerende blik op moeders en moederschap.
Twee vrouwen, Janis (Penélope Cruz) en Ana (Milena Smit), bevallen tegelijkertijd in hetzelfde ziekenhuis. Beiden zijn alleenstaand en ongepland zwanger. Janis, van middelbare leeftijd, is blij, maar de jonge Ana is bang en onzeker.
De weinige woorden die de vrouwen wisselen, vormen de basis voor een band die hun levens later een beslissende wending zal geven.
Madres Paralelas was de openingsfilm op het Filmfestival van Venetië waar Penelope Cruz werd onderscheiden als Beste Actrice.

Silence of the Tides: beeldschoon portret van het Waddengebied

Met schitterende zonsondergangen, een divers dierenrijk en landschappen die twee keer per dag veranderen, heeft het Waddengebied zich veelvuldig bewezen als fotogenieke plek. Toch is het grootste intergetijdengebied ter wereld nog nooit zo adembenemend in beeld gebracht als nu.
Silence of the Tides is een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent.
Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu.
Zonder voice-over. De film nodigt de kijker uit om je eigen mening te vormen.

Rigoletto: live vanuit het Royal Opera House in Londen

Vanaf aanstaande donderdag is een reeks internationale topopera’s en -balletvoorstellingen in Londen live te volgen bij Concordia. Met aanstaande donderdag: Verdi’s Rigoletto. In een meedogenloze wereld van luxe decadentie, corruptie en maatschappelijk verval, plaatst Oliver Mears, directeur van de Royal Opera, zijn enscenering.
In zijn eerste werk voor zijn eigen gezelschap haalt Mears Verdi’s meesterwerk naar de hedendaagse wereld. Het spannende Rigoletto plaatst macht tegenover onschuld en schoonheid tegenover lelijkheid.
Donderdag is de vertoning live te zien. Zondagavond is de registratie nog eenmaal te zien als een ‘encore’. Beide avonden word je ontvangen met een glaasje prosecco.

Nomadland: met nabespreking vanuit boeddhistische blik

In Nomadland (in 2021 de grote Oscarwinnaar) verliest Fern - gespeeld door Frances McDormand - haar man, haar baan, haar huis en haar gemeenschap.
Ze probeert haar leven opnieuw vorm te geven vanuit een busje waarmee ze door het land trekt.
In een programma in samenwerking met Cinementaal leidt Joost van den Heuvel Rijnders, meditatieleraar en retraitebegeleider, de film in bespreekt die na.
Hij gaat in op belangrijke begrippen uit het boeddhisme, zoals compassie of mededogen, en vertelt hoe je ook in het Westen met aandacht kunt leven en de oncontroleerbaarheid van het bestaan kunt aanvaarden.

Zie voor kaarten en meer informatie over de films de website www.concordia.nl.