Het Mammacafé in de bibliotheek is weer open.
Het Mammacafé in de bibliotheek is weer open.

Mammacafés weer open

Algemeen

Met de versoepelingen van de coronamaatregelen mogen ook de Mammacafés weer fysiek van start.

Enschede - Het Mammacafé is een veilige ontmoetingsplek waar ouders van jonge kindjes hun verhaal kwijt kunnen, vragen kunnen stellen en onderling kunnen sparren’’, vertelt vrijwilliger Dirkje. “En dat is belangrijk. Elke ouder is onzeker. Vooral met de eerste baby. Je krijgt een kindje, maar je hebt nog geen idee hoe het allemaal werkt, hoe je kindje is en wat je kunt verwachten. Dan is het fijn om andere ouders te kunnen ontmoeten en je vragen te kunnen stellen aan experts.’’

Het Mammacafé is al jaren een begrip in Twente, en voor veel moeders onmisbaar. Dirkje is al ruim zes jaar een van de vaste gezichten bij het Mammacafé. Naast het regelen van allerlei praktische zaken is Dirkje er vooral om te luisteren. “Als je eenmaal het vertrouwen hebt van moeders vertellen ze je veel. Soms zie je dat niet alles even vanzelfsprekend is en niet alles goed loopt. Als ik dan aan een moeder vraag hoe het is, kan ze toch even haar verhaal kwijt. Zo’n luisterend oor is heel belangrijk. Dat geldt ook voor de andere moeders, ze kunnen elkaar ontmoeten en hebben veel aan elkaar.”

Tijdens de coronacrisis waren de Mammacafés online. Een prima oplossing, want online aansluiten is makkelijk. Maar er gaat toch niets boven fysiek contact, vindt Dirkje. “Je kunt vanaf tien uur bij de bibliotheek terecht, maar je hoeft er niet stipt om tien uur te zijn. Dat is soms namelijk best lastig met kleine kindjes en daar hebben we alle begrip voor. Je kunt op alle tijden binnenlopen, al wil je alleen maar even een vraag stellen aan de kinderfysiotherapeut of de lactatiekundige.”
Voor de coronacrisis kwamen er jaarlijks ruim 1.100 ouders in de Nederlandse Mammacafés. Gemiddeld is er per ochtend een groep van tien moeders.
Moeders (en vaders) met kinderen van 0 tot 1 jaar kunnen gratis en vrijblijvend langskomen in de bibliotheek in Enschede. “Wekelijks is er een lactatiekundige aanwezig en maandelijks een kinderfysiotherapeut’’, meldt Marlieke Laan van het Mammacafé. “Maar vooral is het Mammacafé een plek voor ontmoeting en gesprek.’’

Het Mammacafé in Enschede is op dinsdagen van 10.00 tot 11.30 uur op de eerste verdieping van de bibliotheek. Ook is er een speciaal Dreumescafé voor ouders met kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Deze zijn twee keer per maand, tegelijkertijd met het tweede en vierde Mammacafé van de maand. Het Mammacafé Enschede wordt georganiseerd en gecoördineerd door Humanitas Twente.