Corona had ook invloed op de werkvloer: hoe gingen we om met de regels en adviezen?
Corona had ook invloed op de werkvloer: hoe gingen we om met de regels en adviezen? Foto: Shutterstock

Column RP Advocatuur: Wat doen we met corona en de werkvloer?

Algemeen

Door verschillende oorzaken lijkt de pandemie op zijn minst wat beteugeld. Naast grote gevolgen voor de gezondheid en de gezondheidszorg heeft corona - begrijpelijk - ook veel discussie opgeleverd.

ENSCHEDE - Is het nu wel of geen gewone griep? Moet je je nu wel of niet laten vaccineren en, zo ja, voor wie doe je dat dan eigenlijk? Helpen die mondkapjes nu wel of niet? De samenleving “gewoon” open of juist niet? U kent het wel. 


Al die discussies hebben hun weg ook gevonden in de juridische wereld. Voor wiens risico komt het nu eigenlijk dat goederen iets of veel te laat werden geleverd? Huurders en verhuurders van bedrijfsruimtes die tegenover elkaar kwamen te staan. Moet de verhuurder maar genoegen nemen met minder huur, omdat de omzet wegviel?
Veel discussies uit het dagelijkse leven kwamen ook in het arbeidsrecht aan bod: mondkapjesplicht, het (niet) naleven van de algemene coronaregels, wel of niet verplicht testen, vaccinatiebeleid, quarantaineverplichting en het al dan niet verplicht opnemen van vakantiedagen, thuiswerken enzovoort.


Was het in de privésfeer voor sommige – en meer waarschijnlijk, veel – mensen al lastig om met de telkens veranderende situatie om te gaan, voor werkgevers en werknemers was het ook alles behalve gemakkelijk.
Ga er maar aan staan: als werkgever moet je de veiligheid en gezondheid van je werknemers waarborgen, maar het strikt opvolgen van de richtlijnen leidt al gauw tot een inperking van allerlei (grond)rechten.
Discussie alom en niet altijd prettig. Niet voor werkgevers, maar ook niet voor werknemers. Gelukkig zijn inmiddels de meeste maatregelen afgeschaft. Daar was iedereen wel aan toe, en zeker ook de mensen op de werkvloer.


RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk ook op

www.rpadvocatuur.nl

Column RP Advocatuur