De mensen van GroenLinks bijeen. (Foto: Annelies Mol)
De mensen van GroenLinks bijeen. (Foto: Annelies Mol) Foto: Annelies Mol

‘Groen en sociaal horen bij elkaar’

Algemeen

Met de verkiezingen op 16 maart gaat GroenLinks Enschede in gesprek met kiezers over hun ideale stad. “Daaruit blijkt dat veel mensen duurzaamheid belangrijk vinden”, zegt Marianne Schouten, nummer drie op de lijst van GroenLinks.

Enschede - Groen en sociaal horen bij elkaar, vindt Marianne Schouten. “Ook noemen veel mensen armoede en sociale problemen, zoals eenzaamheid, die we door corona nog beter zijn gaan zien. Wat ons betreft horen duurzaamheid en armoede ook bij elkaar.’’
“Neem bijvoorbeeld armoede, door de hoge energieprijzen komen armere huishoudens in de problemen. Als we deze mensen helpen met hun huis te isoleren, van het gas af te komen en lokaal of zelf energie op te wekken, zijn zij af van die hoge energierekening. Tegelijk zijn het dit soort dingen die we als hele stad kunnen en moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Want dat warmere weer maakt de natuur én ons als mensen kapot. Dus groen en sociaal horen bij elkaar.”

GroenLinks heeft verschillende plannen voor de stad. “Als we als stad minder rommel produceren en meer tijd nemen voor ontspanning en voor elkaar, dan zou dat een enorme verbetering zijn”, aldus Schouten. “We kunnen lokaal ons eten en onze spullen maken. Zo zorgen we voor meer werk én voor minder vervuiling. Net als dat genoeg ontspanning en een gezonde leefstijl zorgen voor minder mensen die zorg nodig hebben en dus voor minder kosten.”

Ze benadrukt dat dit wel vraagt om te durven investeren. “In een stad als de onze mogen een goede bibliotheek en een zwembad echt niet ontbreken. Daar mag en moet geld naartoe. Net als naar groene ruimte om buiten te spelen, te sporten en te genieten van cultuur. Geld (besparen) is een middel, geen doel. Zo zouden we al helemaal geen belachelijk hoge boetes moeten geven als een vriend een keer boodschappen doet voor iemand met een uitkering. Dat is geen fraude, dat is elkaar helpen. Dat heeft de stad juist nodig.”

Het moet anders, vindt Schouten. “Met meer ruimte voor mens én natuur.’’

Marianne Schouten geeft tips voor de toekomst. “Kleine dingen als geveltuintjes maken een straat of buurt al zo veel leuker. Ook grotere veranderingen kunnen veel opleveren. Denk aan een straat of wijk waar ze lokaal energie opwekken of aan een sociale windmolen, waarvan een deel van de opbrengst naar de buurt gaat. Al die maatregelen bij elkaar zorgen voor een ander fundament van de stad en dat hebben we nodig. Veel mensen zijn onzeker. Juist daarom moeten we vertellen dat het anders kan én moet.’’