Het World Doctors Orchestra komt naar Enschede.
Het World Doctors Orchestra komt naar Enschede.

Concert van World Doctors Orchestra

Algemeen

Op 2 juni geeft het World Doctors Orchestra een benefietconcert in het Muziekcentrum in Enschede. De dokters spelen onder meer een compositie van een dokter, namelijk Hans Henkemans; hij was psychiater, en ook pianist en componist. Zijn vioolconcert wordt gespeeld door Jeroen Dupont met het World Doctors Orchestra.

Enschede - Uit Tokyo, Baltimore, Sydney, Taipei, Berlijn, Dublin, Oakland, Melkbosstrand, Barcelona, Enschede en andere plaatsen waren ze dit keer naar Parijs gekomen. Vertrokken meteen na een volle werkweek, de witte jassen uitgedaan, om aansluitend drie volle dagen van 9 tot 18 uur intensief te repeteren. Dan twee dagen benefiet concerten geven voor goedgevulde zalen. Een zeer vol programma maar met een grote beloning. Niet in geld, want de deelnemende artsen betalen hun eigen reis- en verblijfskosten en een bijdrage voor de organisatie. De muzikale beloning, daar gaat het om, en om het feit dat de opbrengsten ten goede komen aan een goed doel.

Vanaf de eerste noot in de historische zaal in Parijs waar gerepeteerd wordt, klinkt er al muziek: Mahler’s derde, de symfonie van het Leven en de Liefde. De concertzaal is bomvol. Het programma duurt anderhalf uur, maar het publiek blijft uiterst geconcentreerd luisteren. De dirigent dirigeert uit het hoofd, het orkest speelt goed. De kinderen zingen uitbundig: Bim! Bam! In het laatste deel speelt een eenzame fluit de pianissimo passage, waarin de omslag wordt aangekondigd van de pijn (’Tief ist ihr Weh’) naar de positieve toekomst. Men luistert met ingehouden adem en het applaus is spontaan en langdurig. De orkestleden zijn uiterst voldaan en gelukkig. Met prachtige muziek in het hoofd reizen de dokters terug naar huis, de orkestkleding wordt weer ingewisseld voor de witte jas.

Medicijnen en de muziek zijn al sinds de oudheid nauw met elkaar verbonden. Niet voor niets was Apollo de godheid van zowel de geneeskunde als van de muziek en de poëzie. Muzikale dokters kennen we bij componisten (Borodin, Berlioz, Henkemans) en solisten: dr. Albert Schweitzer was componist en organist, voordat hij op zijn 30e medicijnen ging studeren. Fritz Kreisler legde zijn viool (tijdelijk) opzij om arts te worden.

Stefan Willich, de oprichter van het World Doctors Orchestra is cardioloog, epidemioloog en professioneel opgeleide violist en dirigent. Zijn initiatief is uitgegroeid tot een orkest dat op dit moment ruim 1500 artsen als leden heeft uit 56 verschillende landen.

De opbrengst gaat naar Stichting Papageno, een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van kinderen en jongeren met autisme. Deze stichting is opgericht door Aaltje van Zweden in Laren. In 2022 wordt een tweede Papageno Huis geopend in Friesland en daarna volgen er meer. Voor jongeren met autisme die er nog niet in geslaagd zijn zelfstandig de maatschappij in te gaan, zijn deze huizen een essentieel tussenstation.

Het orkest hoopt op goedgevulde zalen en gulle sponsors.