Winnaar Cemal Dogan (op de lijst bij EnschedeAnders) en Nicolas Mansfield. (Foto: Robert Hoetink)
Winnaar Cemal Dogan (op de lijst bij EnschedeAnders) en Nicolas Mansfield. (Foto: Robert Hoetink) Foto: ROBERT HOETINK

Jan Schaeferprijs voor Cemal Dogan

Algemeen

De raadsfractie van de PvdA heeft zaterdag voor de 23e keer de Jan Schaeferprijs uitgereikt. Van de negen genomineerden was uiteindelijk Cemal Dogan de gelukkige. Hij kreeg de prijs overhandigd door Nicolas Mansfield.

Enschede - Het was een feestelijke bijeenkomst in het Paradijs aan de Nicolaas Beetsstraat. “Iedereen had zin in een klein feestje’’, zegt PvdA-raadslid Rienke Hofman-Bijlstra van de PvdA. “Dat was voelbaar. De genomineerden voelden zich vereerd met de nominatie en waren onder de indruk van elkaar. Er werden druk gegevens uitgewisseld. ‘’

De jury had gekeken naar alle nominaties en de verslagen van de gesprekken die de fractieleden voerden met de kandidaten voor de prijs. “En daarover heeft de jury lang gesproken. Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat alle aanmeldingen volledig terecht zijn en dat in de ogen van de jury alle genomineerden winnaars zijn en allen een prijs verdienen’’, aldus Hofman-Bijlstra..

Het ging in het Paradijs over de Jan Schaeferprijs van 2021. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie die een mooie bijdrage levert aan de stad. “En dat in de geest van Jan Schaefer die als staatssecretaris van volkshuisvesting ooit zei: “in gelul kun je niet wonen”. Ofwel: in actie komen en wat goeds doen voor de samenleving.’’

Cemal Dogan werd voor een hele serie activiteiten genomineerd. Zo heeft hij zich niet alleen verdienstelijk gemaakt als Wijkwacht, maar was hij ook belangrijk voor de projecten Helmerhoek Schoon en Zuidwijken Maatjes. Daarnaast speelde Dogan een rol in de ontwikkeling van de Buurtpreventie app en maakte hij indruk als lid van het Wijkplatform.

Na rijp beraad kon de jury toch een winnaar aanwijzen. “De nominaties kenmerkten zich door de diversiteit en veelzijdigheid van het vrijwilligerswerk. De inzet is volledig belangeloos en inspireert anderen om zich ook in te zetten voor de leefomgeving. De nominaties zijn gedaan door een grote groep vrijwilligers’’, zegt Hofman-Bijlstra.

Volgens Karien van Buuren, die betrokken was bij de organisatie, was er tijdens de uitreiking ‘echt een leuke, positieve sfeer’. “Mooi dat er erkenning en waardering was voor deze personen en hun initiatieven. Die waardering was er ook onderling. En dan merk je toch ook dat iedereen het heel fijn vindt om elkaar weer fysiek te kunnen zien en te spreken, na zo’n lange coronatijd. Voor mij persoonlijk voelde het ook een beetje als een reünie’’, aldus Karien van Buuren.

De andere genomineerden waren: Evelien van Hattum (Stop Armoede 053), Tuinwerkgroep Pathmos Oase (Ben Engelbertink en Henk Thuss), Martijn de Lange (Stichting Zuidwester), Agnes van Baal (Wijkraad Wesselerbrink), Pierre Ruijter (houdt het Ribbelt schoon), Wilma Escobosa Bosman Van Leeuwen (speeltuin Varvik), Chantal en Ron Keizer (veilig leefklimaat op de Velve) en Wim Elfring (muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug).