Afbeelding
Foto:

De toenemende vrijheid

Algemeen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor ontwikkeling die je in acht stappen naar steeds meer rust en helderheid brengt. We werken eerst aan een hogere vitaliteit, een soepel en sterk lichaam. Door ook te leren de aandacht naar binnen te richten, komt er meer inzicht over jezelf. Meditatie is de techniek om overzicht te behouden.

Als je een aantal mensen vraagt wat ze werkelijk willen, komen we meestal uit bij liefde en rust of vrijheid.

Laten we eens naar vrijheid kijken. De vrijheid is behoorlijk op de proef gesteld in de afgelopen twee coronajaren. Je kon niet zomaar meer dat doen dat je daarvoor, zonder besef, gewoonweg deed. Samen in een kantoor werken, naar school gaan, uitgaan, familiebezoek, naar een museum, best wel een lijst van beperken. We zien er nu een eind aan komen gelukkig.

De vrijheid komt weer terug. Maar hoe ga je daar mee om? Pakken we de oude gewoonten weer op? Wat brachten die eigenlijk? Is dat nog reëel?

Misschien is het tijd om een beter plan te maken dat gebaseerd is op een hogere vrijheid. Mocht je dat nastreven natuurlijk. Het geheel is natuurlijk bezien in de verantwoordelijkheden die je al eerder bent aangegaan. Anders nemen de onvrijheden weer toe. Er komt nu een belangrijke zin:
De wezenlijke kern van vrijheid is leegte. De voornaamste vrucht of het effect van vrijheid is een weelde van ruimte om te doen wat je wilt.

Mensen worden opstandig als ze in hun bewegingsvrijheid worden beperkt. Het ego speelt op, maar zodra mensen echte vrijheid zouden hebben, vinden ze het net zo lastig om daar mee om te gaan. Echte vrijheid groeit pas, als jij leert om de schoonheid van de stilte bewust en regelmatig te ervaren.

We kijken dan naar de praktijk. Hoe is dit te leren?

Komt ie:

Probeer maar eens een uur helemaal niets te doen; echt niets; geen televisie, geen boek, geen muziek, geen tuinwerk, geen gesprek…een uur stilte. Voor veel mensen is dat een lastige oefening. Er komt al snel een onbedwingbare neiging op om die leegte te vullen met activiteit. En dan lever je jouw vrijheid weer in. Zodra je plannen gaat maken om de verworven ruimte te vullen, ga je weer verplichtingen aan; op zijn minst naar jezelf.

Als je merkt dat je eigenlijk een leegte in jezelf probeert te vullen, probeer dan de moed op te brengen om dat te erkennen. Het zal voldoening geven om te merken dat het echt niet hoeft. Je voelt dan snel weer de vrijheid die je hebt. Vrijheid is niets hoeven. Stilte is een oceaan van mogelijkheden. Iedere invulling daarvan is een kans, maar ook een beperking. Geniet van de ruimte en kies je doelen zorgvuldiger.

Kom ook eens langs voor een eerste kennismaking. Maak graag een afspraak op www.yogaschool.nl. Je bent van harte welkom.

Patrick Ros is eigenaar van de Yogaschool Enschede.

Column Patrick Ros