De boom van Schuring en Van Houdt.
De boom van Schuring en Van Houdt.

Eerste bomen geplant op de Usseler Es

Algemeen

Enschede - Wethouder Jurgen van Houdt en directeur van Technology Base Jan Schuring hebben de eerste bomen geplant in de krans van de Usseler Es. De komende tijd gaan hier nog meer bomen de grond in.
De aanplant komt voort uit het bestemmingsplan Usseler Es West. In dit bestemmingsplan is de bedrijvenbestemming gewijzigd naar agrarisch en natuur. Dit bestemmingsplan heeft de gemeenteraad in april 2021 vastgesteld en biedt meer ruimte voor natuur dan in traditionele landbouwgebieden. Het plan wordt nader uitgewerkt in een inrichtingsplan in samenwerking met betrokkenen, waaronder de buurtkring. De groenstroken en de verdere invulling van de Es worden in fasen gerealiseerd. De komende tijd worden de overige bomen en planten op circa 1,4 hectare groenstroken ingeplant. Jurgen van Houdt: “Het is mooi dat de historische Es op deze manier zijn karakteristieke uitstraling behoudt en de krans wordt versterkt. De bolling van de Es blijft een open gebied met de bestemming landbouw. Hiermee verzekeren we het toekomstige beeld met nog meer aandacht voor biodiversiteit.”

De bomen zijn geplant in samenwerking met Technology Base vanwege de herplantplicht in het kader van de Wet Natuurbescherming. Jan Schuring: “Bij de verdere ontwikkeling van het bedrijventerrein en Twente Airport ontkomen we er niet aan om op sommige plekken bomen te kappen en elders te herplanten.’’