Afbeelding
Foto:

Lage rugpijn

Algemeen

Vitale nugget: elke maand een gezonde hapklare brok waarmee je direct, door middel van een kleine stap, grote impact kunt maken op je eigen vitaliteit. Deze keer over lage rugklachten.

Er zijn drie dingen zeker in het leven:
-We hebben allemaal een retourticket gekregen bij onze geboorte.
-We moeten belasting betalen en
-We krijgen minstens een keer in ons leven last van onze lage rug.

Lage rugpijn komt heel veel voor. Van de tien mensen hebben er acht wel eens last van hun rug. Na verkoudheid en griep is het bij volwassenen de belangrijkste oorzaak voor ziekte(verzuim). Interessant dus om de rug eens nader en goed te bekijken.

De wervelkolom in de onderrug bestaat uit vijf (heel soms zes) lendewervels, die zijn gemaakt van botmateriaal. Tussen deze wervels bevinden zich tussenwervelschijven, die zijn gemaakt van zachter materiaal. Zij vormen samen de schokbrekers van onze rug.

Met bot kan, buiten breken om, niet zoveel misgaan. Daarentegen wel met die tussenwervelschijven. 95 procent van de lage rugklachten komt door disfunctioneren van die tussenwervelschijven. 

Om te kijken wat er zoal mis kan gaan, zullen we deze schijven eens beter bekijken. Zo’n schijf lijkt sterk op een sjoelschijf (of ijshockeypuck). Hij is rond, plat en zo’n 10 milimeter dik. In het midden zit een geleiachtige kogel, gemaakt van zacht vloeibaar materiaal. Deze kogel blijft goed in het midden, omdat hij omgeven is door stevige ‘uienringen’. Bij belasting fungeert deze sjoelschijf dus als schokdemper. Hij veert in bij druk, wordt mooi in het midden op z’n plaats gehouden door de uienringetjes en veert weer terug als de druk er af gaat.

Maar hier gaat het vaak mis. Uienringen gaan kapot en de vloeibare kogel kan zich vrij(er) in de tussenwervelschijf verplaatsen. Hierdoor komt er druk op de zenuwtjes die zich daar bevinden. Hoe meer druk op die zenuwtjes komt, hoe verder en ernstiger de pijn uitstraalt naar bijvoorbeeld de flank, de bil of het been.

Een bijkomend vervelend verschijnsel is dat sommige mensen bij hun geboorte weinig en/of minder sterke uienringen hebben gekregen. Sommige bouwvakkers bijvoorbeeld kunnen lang in een foute bukhouding verkeren zonder last van hun rug te krijgen. Terwijl andere mensen (lage) rugklachten ontwikkelen omdat ze een koffiekopje van de keukentafel pakken. In een verkeerde houding tillen, langdurig zitten, te weinig bewegen zijn onder andere oorzaken waardoor uienringen kapot kunnen gaan. Maar ook stress, roken (!), vermoeidheid en slechte voeding dragen bij aan het hebben of krijgen van rugklachten. Ook ontstaan veel rugklachten omdat de buik te ver van de rug zit...

De ‘uienringen’ kunnen zich, net als de wondranden bij een snijwond mits de uiteinden bij elkaar in de buurt blijven, herstellen. De tussenwervelschijf is een soort spons. Bij druk, ‘spuwt’ hij zijn afvalstoffen eruit en als de druk er af gaat, ‘zuigt’ hij nieuwe helingsstoffen uit de omgeving aan. Erg belangrijk dus om de rug veel te bewegen. Immers dan kan de tussenwervelschijf ‘gezond’ blijven of zich herstellen als er uienringen kapot zijn.

Wim Snellenberg is eigenaar van FysioFit en de Vitalers.

www.wimsnellenberg.nl

Column Wim Snellenberg