Niels van den Berg is even terug op Zuid.
Niels van den Berg is even terug op Zuid.

Wethouder verheugd over gastcollege

Algemeen

Wethouder en loco-burgemeester Niels van den Berg verzorgde vorige week gastcolleges op College Zuid. Leerlingen vroegen zich tijdens de economieles af wat het werk van een wethouder inhoudt. Daarop besloot economiedocent Jorik Altena contact te leggen met de wethouder en hem uit te nodigen voor een gastles. 

Enschede - Wethouder Niels van den Berg is zelf oud-leerling van College Zuid en bovendien oud-medewerker van Het Stedelijk Lyceum. College Zuid wil met de gastlessen de maatschappij de school in halen en actief samenwerken met stakeholders in de stad Enschede.

De wethouder legde uit hoe hij in 2010 begon als raadslid en vervolgens na acht jaar wethouder is geworden met in zijn portefeuille onder andere zorg, welzijn, sport en duurzaamheid, participatie en communicatie.
In zijn werk is het belangrijk om samen te werken, gaf hij aan. “Niet alleen met je eigen team van secretariaat, bestuur- en communicatieadviseurs maar ook met de coalitiepartijen bij de uitvoering van het coalitieakkoord. Als wethouder heb je daarin een andere positie dan als raadslid waar je vooral de standpunten van je eigen partij verdedigt’’, zo lichtte hij toe. “Wat ik als leerling van deze school vooral heb geleerd, toen ik zo oud was als jullie, is leren samenwerken, mijn sociale vaardigheden ontwikkelen. Ook juist tijdens werkweken en activiteitenweken. Alleen door hard te werken en leergierig te zijn heb ik me kunnen ontwikkelen tot wethouder.”

De leerlingen konden voorafgaand aan het gastcollege vragen indienen. Eén van de vragen kwam van een leerling die een half jaar geleden verhuisd is naar Enschede. Hij liep er tegenaan dat er geen huisarts te vinden was waarbij hij en zijn familie zich konden aansluiten. De wethouder legde uit dat dit een lastig probleem is en dat de gemeente met andere samenwerkingspartners dit probleem probeert op te lossen. “Jullie als jongeren hebben best een lastige tijd achter de rug. Toen wij jong waren konden en mochten we van alles. Jullie hebben de afgelopen twee jaar vrijheid in moeten leveren. Praat erover met iemand die je vertrouwt als je niet lekker in je vel zit.’’

Opvallend was de volle aandacht in deze 3 havo/vwo klas en de vele vragen die werden gesteld. Bijvoorbeeld of de wethouder wel eens een plan moet uitvoeren waar hij het niet mee eens is? En of hij ambities heeft om de landelijke politiek in te gaan? Maar ook wat zijn salaris is. Daar wilde de wethouder wel antwoord op geven. “Aangezien dit openbaar is, maar dan wel vanuit het vak economie beredeneerd. Ik noem het bruto bedrag, maar dan gaan jullie me vertellen wat dat netto is.”
De wethouder vond het fijn om een dagje op zijn oude school te gast te zijn en was enthousiast over de manier waarop College Zuid de theorie van de schoolvakken verbindt aan de praktijk van de stad Enschede. De leerlingen kregen een compliment voor de goede vragen die ze gesteld hebben.