Afbeelding
Foto: ROBERT HOETINK

Valentijn

Algemeen

Het is een rare Valentijn. Glanis Grace en Lil Kleine zitten in de gevangenis, de nummer twee van Volt is geschorst en digitaal potloodventen is een rage. Gelukkig is er de afleiding van de Olympische Spelen.
Maar geen medailles vandaag, al hebben Niek van der Velden en Melissa Peperkamp de finale van de Big Air gehaald. Knap hoor. En zonder iets te breken. Maar met gezond verstand heeft al die waaghalzerij niets te maken. Het is meer iets voor in het circus.
Meisje Monobob was helemaal in extase. Ze was zestiende geworden van de twintig en had geschiedenis geschreven zei ze. Moet ik haar naam toch maar even noemen hè. Anders wordt het ook zo’n rare geschiedenis. Karlien Sleper dus.
En bobben is toch wel meer sport dan de Big Air en al die andere tricks bij het snowboarden. Bobben gaat om tijd en dat is altijd beter dan jurysporten.
Skeleton gaat ook om tijd en wat was het mooi om de beslissende run van Kimberley Bos te zien. Bocht 13 was nog wel een dingetje, maar Bos schreef zeker geschiedenis.
Had ik ook kunnen doen. Bij de curling. In aanloop naar Sotsji was er een heuse Enschedese topploeg in ontwikkeling. Talent was er zeker, het geloof ook en de ambities reikten tot ver voorbij Pyeongchang, Peking en Milaan. Tom kon vegen als de beste en Frits was een geboren skip. Zelf was ik op het ijs in Zoetermeer helemaal op mijn plek, al kwam dat misschien ook door de steeds maar weer terugkerende derde helft. Mooi volkje, die curlingers. Intussen kwam er bijna een heuse curlingclub bij IJsbaan Twente, maar de toenmalige leiding wilde alleen maar harde pegels zien in plaats van te investeren in een potentiële cultsport.
Het blijft jammer. Maar ik ga in de schuur op zoek naar een oude slee. Een sponsor erbij voor wat kunstsneeuw bij Roberskom en deze jongen schrijft over vier jaar geschiedenis op de skeleton. Wat Erin Bambi Jackson kan, kan ik ook. Kwestie van de kop d’r veur.

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet. Zijn boek Kollum is te bestellen via assink@home.nl. Dit is zijn 995e column.

Column Hans Assink