Sen Woilbrink van de Noorderkroon is blij met de winst in de tweede Enschedese voorleesronde.
Sen Woilbrink van de Noorderkroon is blij met de winst in de tweede Enschedese voorleesronde.

Sen wint tweede voorleeswedstrijd

Algemeen

Sen Wolbrink van de Noorderkroon heeft de tweede Enschedese voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Hij las een fragment voor uit het boek Slangen in de kinderkamer van Leon Garfield & Edward Blishen.

Enschede – Aan de tweede lokale ronde in het Bieblab doen deze dinsdagmiddag negen schoolkampioenen mee.
En het zijn niet de minsten, want Het Zeggelt, de Prinseschool en de Troubadour staan op de deelnemerslijst. En dat zijn scholen die vaker een winnaar naar de bieb brengen.
Het Zeggelt leverde niet alleen vorig jaar een winnaar, maar ook in 2020.
De Prinseschool had in 2019 en in 2018 een winnaar en de Troubadour was in het verleden succesvol met overwinningen in 2017 en 2018. Lisa Knol van de Troubadour won twee keer op rij. In 2018 werd overigens ook het record van het aantal deelnemende scholen gevestigd: 33.

Tweemaal achter elkaar winnen lukte ook Noor Lutje Spelberg van de Triangel. Zij won in 2020 en in 2021. De derde winnaar van 2021, Helena van den Berg van Het Palet, slaagde er vorig jaar in ook de regionale ronde te winnen.

De regionale ronde halen, dat is ook de inzet bij de tweede lokale ronde. De eerste voorlezer die mag voorlezen is Suus Klifman van Park Stokhorst. Zij leest een fragment voor uit Brugpiepers, turntoppers en beugelbekkies van Gonneke Huizing. “Het was vet en spannend’’, zegt presentator Mark Stouwdam.

De tweede schoolkampioen die de grote, rode stoel beklimt is Valerie Douwma van Paus Joannes. Zij leest voor uit De belofte van Selma Noort en Robin-Marthe Ghijzen. Het gaat over ouders die zijn omgekomen bij een bomaanslag en een oma die een ongeluk krijgt. Het eindigt met een cliffhanger. “Top’’, zegt presentator Mark. “Je wilt weten hoe het verder gaat.’’

Nummer drie in de volgorde van optreden is Yara Leijdekkers van de Menkotoren. Zij trakteert het publiek op een mooi stuk uit Joris en de geheimzinnige toverdrank van Roald Dahl. ‘’Groeien is een slechte, kinderachtige gewoonte’’, krijgt de zaal te horen.

Lotte van Bennekom van de Wielerbaan is de volgende. Zij heeft gekozen voor De wind wijst de vlag van Wouter Klootwijk. “Een mooie inleiding, aangenaam voorgelezen, alsof ze het elke dag doet’’, vindt de jury later.

De laatste voor de pauze is Liza Khasuntsev van de Prinseschool. Zij voert een fragment uit Project Prep van Niki Smit op. Het gaat over een wedstrijd apps maken. “Hebben we weer een boek dat we moeten lezen’’, zegt presentator Mark.

Na de pauze voeren de jongens de boventoon. Joep Markink van de Liduinaschool zet het boek Geheim verzet van B. Dubbelboer op de kaart. Het gaat over de oorlog in 1940, met Duitse soldaten en een parachutist. “Jeetje’’, zegt Mark. “Spannend ook hè. Heel knap gedaan hoor.’’

Elias Verbeek van Het Zeggelt is de nummer 7 in volgorde van optreden. Hij brengt zijn verhaal uit Juf Braaksel van Carry Slee heel goed over, vindt de jury op het eind.
Bent Hofsté van de Troubadour heeft gekozen voor Ouders zijn gek van Janneke Schotveld. Zijn ‘schoonmaakverhaal’ gaat er goed in bij de aanwezigen. Vooral zijn oma houdt van schoonmaken, zegt Bent nog.
Sen Wolbrink van de Noorderkroon is de laatste die mag voorlezen en doet dat zo goed dat de champagne en de oorkonde na het juryberaad voor hem zijn.

Wethouder June Nods maakt haar debuut als jurylid en is onder de indruk van de mooie verhalen. Ook bieb-directeur Jan Hoogenberg en journalist Hans Assink, de andere juryleden, hebben genoten van de verhalen.