College pakt achterstanden in het onderwijs aan

Enschede - De gemeente krijgt van het Rijk regulier een budget van ongeveer 7 miljoen euro om taalachterstanden te verminderen. Wethouder June Nods: “Taalachterstanden willen we het liefst voorkomen en dat betekent dat we er snel bij moeten zijn. Het grootste deel van het budget gaat naar de voorschoolse educatie die zich richt op peuters van 2 en 3 jaar. We zetten daarbij in op extra kwaliteit door meer tijd beschikbaar te maken voor pedagogisch beleidsmedewerkers.”
Er is ook extra budget voor ouderbetrokkenheid. “We verwachten dat vanaf volgend jaar ook onderbouw-groepen uit het basisonderwijs gebruik gaan maken van VVE Thuis. Dit is een bewezen effectieve interventie om ouders meer te betrekken bij de (taal)ontwikkeling van hun kind. In de voorschoolse educatie wordt deze aanpak al langer gehanteerd”, aldus Nods.

De gemeente ontvangt ruim 2,9 miljoen euro om dit en volgend schooljaar te besteden aan het verminderen van achterstanden die bij kinderen zijn ontstaan als gevolg van corona. Ook die middelen worden deels al ingezet bij de jongste jeugd. Erna de Koster van Humankind ziet dat peuters meer moeite hebben om gewend te raken in de peutergroep: "Dankzij de middelen kunnen wij een extra medewerker inzetten op de groep. Dat helpt om nieuwe kinderen sneller te laten wennen en maakt dat we meer aandacht kunnen geven aan andere kinderen.”