DCW wint landelijke prijs en krijgt steun

Enschede - Hoe kunnen mensen met een beperking toch volwaardig meedraaien op de werkvloer? DCW, het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Enschede, zet regelmatig innovatieve technologie hiervoor in.
Per 1 december 2022 start zij met een pilot met cobots, eenarmige robots die de rol van tweede of derde hand spelen.
In de pilot gaan mensen met beperkingen in een van beide handen, polsen, armen of schouders samen met de cobot verschillende producten en halffabrikaten in elkaar zetten.
Met dit idee is DCW een van de winnaars van de Challenge Tech for Inclusion.

Directeur Femke Koster is blij met de prijs, de financiële ondersteuning van de pilot. "Voor mensen met een beperking is het niet altijd mogelijk om volledig mee te doen met het werk. Daarom zijn we continu op zoek naar mogelijkheden voor ondersteuning met hulpmiddelen en begeleiding. Innovatieve technologie biedt veel mogelijkheden, die we graag onderzoeken. Na eerdere successen met 3D-printers (waarmee hulpmiddelen op maat worden gemaakt), tilliften en exo-skeletten (waarmee mensen makkelijker kunnen tillen) gaan we nu onderzoeken of cobots medewerkers meer zelfstandigheid kunnen geven en betere perspectieven op de arbeidsmarkt.''
In totaal waren er acht winnende ideeën.